www.petrikiv-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА П'ятниця, 29 березня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій

06.11.2018
Версія для друку Написати листа
У жовтні середньоденні надходження митних платежів сягнули рекордної позначки – 1,8 млрд грн

У жовтні середньоденні надходження митних платежів склали майже 1,8 млрд грн. Це найбільший показник середньоденних надходжень у 2018 році.


Порівняно з жовтнем 2017 року ця сума зросла на 23%, або на 333 млн грн, а з жовтнем 2016 року – на 61%, або на 663 млн гривень.
Зростання суми середньоденних митних надходжень у 2018 році спостерігається протягом останніх місяців. Так, у вересні цей показник складав майже 1,7 млрд грн., у серпні – 1,5 млрд грн., у липні – 1,4 млрд гривень.
Загалом у жовтні 2018 року до загального фонду державного бюджету спрямовано 35,6 млрд грн митних платежів, що майже на 12% перевищує заплановані показники Міністерства фінансів з надходжень. Бюджет додатково отримав 3,8 млрд гривень.

За 10 місяців 2018 року платникам відшкодовано 108 млрд грн ПДВ

Протягом січня-жовтня поточного року платникам відшкодовано 108 млрд грн податку на додану вартість. Про це заявив в.о. Голови ДФС Олександр Власов.
За його словами, порівняно з відповідним періодом минулого року сума відшкодування зросла на 11%, або на 10,7 млрд грн. За 10 місяців 2017 року платникам було відшкодовано 97,3 млрд грн.
«Ми фіксуємо зростання заявок на відшкодування ПДВ з бюджету. Так, у 2018 році кількість платників, які заявили про відшкодування цього податку, склало більше 5 тисяч осіб. Це майже на тисячу заяв більше, ніж було торік», – розповів Олександ Власов.
Середньомісячна заявка до відшкодування ПДВ у 2018 році зросла майже на 20% – до 11,5 млрд. грн.
«Відшкодування податку на додану вартість здійснюється прозоро, адже електронна система не дозволяє здійснювати будь-які махінації. Понад 85% заявлених до повернення сум відшкодовуються протягом місяця за результатами камеральних перевірок», – зазначив очільник ДФС.
Середньомісячне відшкодування ПДВ коштами у 2018 році зросло до 10,8 млрд. грн. Порівняно з відповідним періодом минулого року цей показник зріс на 1,1 млрд гривень.
У жовтні платники отримали 10,4 млрд грн. бюджетної компенсації цього податку. Порівняно з жовтнем 2017 року сума зросла на 7%, або на 0,7 млрд грн. За відповідний період 2017 року платники отримали 9,7 млрд грн. відшкодованого податку.

Євген Бамбізов: За нашими оцінками приблизно 100 транснаціональних компаній звітуватимуть в Україні

ДФС очікує прийняття змін до Податкового кодексу з метою імплементації плану протидії розмиванню бази оподаткування та виведення прибутків з під-оподаткування, що передбачає проект BEPS Організації економічного співробітництва та розвитку (ОСЕР) та країн G20. Про це повідомив в.о. заступника Голови ДФС Євген Бамбізов під час виступу на «Форумі з міжнародного податкового співробітництва BEPS.in.UA».
«Питання додержання вимог BEPS є актуальним для ДФС, яка сьогодні знаходиться на шляху реформування та запровадження європейських стандартів адміністрування податків. Ми зацікавлені в отриманні необхідного інструментарію – технічного, технологічного та правового з протидії ухиленню від оподаткування та виведенню прибутків за кордон», - зазначив Євген Бамбізов.
За його словами, за участі ДФС розроблений відповідний законопроект з метою виконання зобов’язань України щодо імплементації плану дій BEPS та приведення положень Податкового кодексу України у частині податкового контролю за трансфертним ціноутворенням у відповідність до вимог ОСЕР. Це також має створити сприятливі умови для ведення бізнесу в Україні завдяки встановленню міжнародних стандартів податкового контролю для всіх учасників міжнародної торгівлі.
Зокрема, важливою частиною нововведень стане запровадження трирівневої структури документації для міжнародних груп компаній, яка включає в себе документацію з трансфертного ціноутворення (локальний файл), глобальну документації (майстер-файл) та звіт у розрізі країн (country-by-countryreporting).
«Сьогодні за нашими оцінками приблизно 100 транснаціональних компаній будуть вважатися такими, що мають звітувати саме в Україні», - зазначив Євген Бамбізов.
Законопроектом, зокрема, пропонується:
- запровадити інститут послуг з низькою доданою вартістю для цілей трансфертного ціноутворення;
- вдосконалити правила контролю за сировинними товарами шляхом скасування обмеження застосовувати виключно біржові котирування певних бірж та надання можливості використовувати котирувальні ціни на товари;
- запровадити контроль за трансфертним ціноутворенням з урахуванням концепції превалювання сутності над формою, відповідно до якої комерційні або фінансові характеристики контрольованої операції для цілей трансфертного ціноутворення визначаються згідно з фактичною поведінкою сторін операції та фактичними обставинами її проведення.
Крім того, законопроект містить положення щодо оподаткування контрольованих іноземних компаній, обмеження витрат на фінансові операції з пов’язаними особами, запобігання штучному уникненню визнання статусу постійного представництва, запобігання зловживанням у зв’язку із застосуванням договорів про уникнення подвійного оподаткування.
Євген Бамбізов також повідомив, що для розширення процесу ефективного обміну податковою інформацією, а також приєднання до міжнародної системи автоматичного обміну податковою та фінансовою інформацією, ДФС працюватиме над вирішенням функціональних, структурних та методологічних питань.
«ДФС спільно з колегами з Державного казначейства США сьогодні допрацьовують модель структури, в якій передбачено створення єдиного підрозділу, до функцій якого належатиме обмін інформацією та трансфертне ціноутворення. Саме цей підрозділ буде займатися загальними питаннями обміну інформацією як розробник технічного завдання, так і безпосередньо впровадженням системи автоматичного обміну інформацією», - зазначив в.о. заступника Голови ДФС.
За словами Євгена Бамбізова, ДФС має необхідне технічне обладнання для забезпечення захисту інформації, яка підлягатиме обміну.
«Цього року було проведено досить суттєву модернізацію ІТ-обладнання, ми маємо відповідних фахівців і будемо поступово впроваджувати кроки із забезпечення автоматичного обміну інформацією», - підкреслив посадовець.
Довідково.
План BEPS (BaseerosionandProfitShifting) – проект ОЕСР/„Групи двадцяти” з вирішення проблем розмивання (заниження) податкової бази та переміщення прибутків, який був представлений ОЕСР та затверджений у вересні 2013 року на саміті голів держав G20. Зазначений План містить 15 кроків, результатом опрацювання яких буде надання країнам внутрішніх та міжнародних інструментів, за допомогою яких права щодо оподаткування будуть приведені у відповідність до економічної діяльності міжнародних корпорацій.

Про проведення семінару

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що
14 листопада 2018 року у м. Дніпро відбудеться захід у форматі семінару з представниками 6iзнесу, фахівцями ДФС України та представниками провідних юридичних i аудиторських компаній на тему: «Захист бізнесу: як діяти при обшуках, допитах та під час податкових nepeвipoк».
Micце проведення: м. Дніпро, вул. Шолом-Алейхема, 4/26 (Конференц-зал «Сінай»).
Час проведения: з 09.30 до 14.00.
Довідки за тел. +38 (063) 245-08-73.
Програма проведення форуму додається.

Олександр Власов: ДФС виконуватиме усі поставлені завдання в повному обсязі незалежно від планів її реформування

Заплановані кардинальні інституційні зміни в Державній фіскальній службі України не виплинуть на стан виконання завдань, які визначені перед відомством. Про це під час спільного засідання Громадських рад при ДФС та Мінфіні заявив в.о. Голови ДФС Олександр Власов, коментуючи плани Міністерства фінансів України щодо розподілу фіскальної служби на три окремі структури.
«Хочу запевнити, що незалежно від того, як буде реформована Державна фіскальна служба України, за який період - тиждень, місяць або два, 42 тисячі співробітників служби будуть і надалі адмініструвати податки таким чином, щоб виконувати усі завдання Міністерства фінансів щодо надходжень до бюджетів», – наголосив Олександр Власов.
За його словами, фіскальна служба за жовтень виконала індикативи Мінфіну на 105%, що дозволило додатково спрямувати до загального фонду державного бюджету 3 млрд. грн.
За січень-жовтень цього року заплановані показники перевиконані на 1,2 млрд гривень.
Очільник ДФС також підкреслив, що незалежно від реформування фіскальної служби, її пріоритетом залишається цифровізація послуг. І у цьому напрямі ДФС розвивається відповідно до тих вимог, які ставляться сьогодні перед світовим державними адміністраціями.
Так, Електронним кабінетом платника користуються понад 9 млн користувачів, практично 90% декларацій оформлюється за принципом «єдиного вікна». Крім того, запроваджена в тестовому режимі система E-Receipt спричинила, за словами Олександра Власова, три DOC-атаки з різних країн світу, що свідчить про важливість та необхідність такого сервісу.
У планах ДФС і впровадження акцизної марки, над яким в ДФС активно працюють.
«Сьогодні проводяться консультації з громадськістю, виробниками. Впевнений, що наступний рік буде під гаслом – електронна акцизна марка в Україні, і всі спекуляції з акцизним товаром будуть вичерпані», – зазначив Олександр Власов.

Щодо удосконалення інформаційної взаємодії з Національним агентством з питань запобігання корупції

16 жовтня 2018 набрали чинності Зміни до Порядку надання Державною фіскальною службою України інформації з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про доходи фізичних осіб на запити Національного агентства з питань запобігання корупції, які затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.08.2018 № 727, рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 31.08.2018 № 1897.
Основною метою змін до Порядку є удосконалення механізму надання Національним агентством до ДФС запитів на отримання інформації з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (Державний реєстр) про доходи фізичних осіб шляхом автоматизації процесу взаємодії між інформаційно-телекомунікаційною системою «Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» (ІТС Реєстр) та Державним реєстром.
Для забезпечення належного захисту інформації відповідно до законодавства взаємодія ІТС Реєстр та Державного реєстру здійснюватиметься каналами конфіденційного зв’язку спеціальної інформаційної телекомунікаційної системи органів виконавчої влади Національної системи конфіденційного зв’язку.

За 10 місяців 2018 року надходження до загального фонду державного бюджету зросли на 76,8 млрд грн

Протягом січня-жовтня 2018 року до загального фонду державного бюджету надійшло (сальдо) 588,1 млрд грн платежів, що контролюються ДФС. Це на 15%, або на 76,8 млрд грн більше, ніж у відповідному періоді минулого року.
До загального фонду держбюджету з початку 2018 року спрямовано 312,5 млрд грн податкових платежів, що на 16,7%, або на 44,8 млрд грн більше відповідного періоду минулого року. Індикатив Мінфіну перевиконаний на 1,2 млрд грн.
Митних платежів у січні-жовтні до загального фонду держбюджету перераховано у сумі 275,6 млрд грн. Це на 13%, або на 32 млрд грн перевищує показник 10 місяців 2017 року.
У жовтні цього року до загального фонду держбюджету забезпечено (сальдо) 62,2 млрд грн. Це майже на 24%, або на 12 млрд грн більше надходжень жовтня минулого року. Індикатив Мінфіну перевиконаний на 3 млрд грн.
Податкових платежів до загального фонду держбюджету у жовтні перераховано у розмірі 26,7 млрд грн. (плюс 5,3 млрд грн до минулорічного показника), митних платежів - 35,6 млрд грн (плюс 6,6 млрд грн ).

З початку року близько 3 тис. громадян взяли участь у системі добровільного страхування

З початку адміністрування єдиного внеску органами ДФС укладено близько 20,0 тис. Договорів про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування та сплачено більше 46 млн грн.
Відповідно до цих договорів громадяни мають можливість докупити пенсійний стаж, якого їм не вистачає для призначення пенсії шляхом одноразової сплати ЄСВ за весь період, або поступової сплати внесків.
З початку 2018 року близько 3,0 тис. осіб скористалися правом на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Період докупленого стажу складає в середньому 1,5 – 2,0 роки на одну особу.
Найбільше таких договорів було укладено ГУ ДФС у Дніпропетровській області – 1 979, Івано-Франківській – 1 905 та Закарпатській – 1 812.
Нагадаємо, що особа, яка виявила бажання брати участь у системі добровільного страхування, має подати до органів доходів і зборів за місцем проживання заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, копію трудової книжки (за наявності) та копію документа, що посвідчує особу.
З особою, яка подала заяву, після перевірки викладених у ній відомостей органами доходів і зборів у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається відповідний договір.

У ДФС привітали ветеранів податкової служби

Сьогодні, 30 жовтня, в ДФС традиційно привітали працівників служби – ветеранів з річницею створення Асоціації ветеранів державної податкової служби, яка на сьогодні об’єднує майже 10 тис. осіб, та Днем вшанування пенсіонерів та ветеранів.
Керівники ДФС відзначили вагомий внесок ветеранів податкової служби у розбудову та розвиток фіскальної служби. Знання людей, які створювали та розвивали податкову систему, стає у нагоді сучасним молодим працівникам відомства, які мають використати найкращий досвід старшого покоління фахівців для втілення реформаторських ідей та новацій.
«Змінюються вимоги сьогодення, вектори розвитку та потреби суспільства, однак основи та традиції залишаються. І зберігають ці традиції саме наші ветерани – люди, які все своє життя пропрацювали у службі і до сьогодні продовжують допомагати нам своїми фаховими порадами», – зазначив у своїй вітальній адресі в.о. Голови ДФС Олександр Власов.
Підкреслювалось, що мудрість, виваженість і знання працівників з багатолітнім стажем та мобільність, ініціативність і професіоналізм нинішніх працівників фіскальної служби є запорукою створення ефективної служби та забезпечення сервісного обслуговування європейського рівня.
Ветеранам служби побажали святкового настрою, довгих років життя, життєвих сил для навчання молодого покоління фіскальної служби.

Необхідність проведення митного огляду визначено АСАУР лише по 6% митних декларацій

На сьогодні автоматизована система аналізу та управління ризиками (АСАУР) щомісячно забезпечує оцінку ризиків по близько 200 тис. митних декларацій, 300 тис. переміщень комерційних транспортних засобів та 1,26 млн. пасажирських переміщень.
У той же час АСАУР сприяє вирішенню такого нагального питання як досягнення балансу між контролем з боку держави та наданням спрощень бізнесу.
Так, в 2018 році без визначення АСАУР контрольних заходів було оформлено більше 65% митних декларацій, документальним формам контролю підлягали 25% митних декларацій, по близько 6% митних декларацій АСАУР визначено необхідність проведення митного огляду.
Зазначена статистика відповідає загальноприйнятій міжнародній практиці. Водночас ДФС прагне досягти максимальної ефективності контрольних заходів при мінімальній кількості їх проведення, тому одним із пріоритетів подальшого розвитку митної справи ДФС визначено удосконалення ІТ-складової та максимальна автоматизації бізнес-процесів на митниці.
Нагадаємо, що над автоматизацією прийняття рішення щодо здійснення тих чи інших митних формальностей під час здійснення митного контролю товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, шляхом застосування автоматизованої системи аналізу та управління ризиками (АСАУР) митні органи працюють з 2005 року. Головною метою цієї роботи є зменшення суб’єктивних факторів, що можуть вплинути на прийняття рішень, пов’язаних з проходженням митної очистки.

Керівництво ДФС та Адміністрації публічних фінансів Бельгії домовилось про співробітництво

Державна фіскальна служба України розширює коло співробітництва з європейськими партнерами. В.о. Голови ДФС Олександр Власов у рамках міжнародного податкового саміту з цифрової економіки в Лісабоні зустрівся з керівником Адміністрації публічних фінансів Бельгії, діючим Президентом Внутрішньо-європейської організації податкових адміністрацій (IOTA) Хансом Д’Хондтом.
«Україна та фіскальна служба не стоять осторонь процесів діджиталізації. Ми електронізуємо процеси для зручності платників. Не завжди це просто і швидко, але ми рухаємось у вірному напрямі. Ваша служба це вже пройшла, відбулося реформування, тому ваш досвід дуже важливий і цікавий для України», - зазначив Олександр Власов.
Він запропонував на експертному рівні створити робочу групу щодо обміну досвідом, напрацювання рекомендацій та практичного їх втілення.
ДФС цікавлять електронні сервіси, зокрема, запровадження електронної акцизної марки. ДФС наразі активно працює над цим проектом, щоб з наступного року вже реалізувати його. А оскільки з 2019 року, відповідно до Директиви ЄС щодо тютюну, застосування електронної марки є обов’язковою, то досвід запровадження був би досить корисним для України.
Крім того, серед напрямів співпраці - застосування єдиного казначейського рахунку для сплати податків і зборів. У Бельгії він запроваджений кілька років тому і дозволяє платнику одним платіжним дорученням сплатити грошові зобов’язання по всім податкам, а податковим органам – мати реальну картину про стан розрахунків з бюджетами.
Також Олександр Власов запропонував поділитися досвідом з питань кадрового забезпечення. За словами Ханса Д’Хонда, з 2008 року розпочалась активна фаза реформування Адміністрації публічних фінансів. Протягом 2010 - 2015 років її було повністю модернізовано, а із 20 тисяч співробітників дві третини були замінені. За останні п‘ять років повністю переглянуті KPI для всіх підрозділів і всіх співробітників, переформатована робота внутрішнього аудиту та внутрішньої безпеки.
У митному блоці для ДФС цікавий досвід Бельгії щодо створення профілів ризиків та удосконалення автоматизації процесів з управління ризиками.
Бельгійська сторона запевнила, що готова надати спеціалістів по кожному окремому напряму.

ДФС: Пріоритет – електронізація процесів та 100-відсоткова Е-готовність в роботі

Одним із пріоритетних напрямів роботи фіскальної служби є електронізація процесів оподаткування та забезпечення 100-відсоткової Е-готовності в роботі (E-readiness) в роботі контролюючих органів.
Вже на сьогодні платникам надано можливість в режимі 24/7/365 подавати будь-які електронні документи (звітність, податкові накладні, сервісні запити, листи тощо).
За 1 секунду в ДФС приймається та обробляється близько 50 електронних документів, в день - від 1,5 млн до 2 млн.
Найбільш запитуваними серед платників є сервіси он-лайн доступу до особистих даних, доступу та контролю за станом розрахунків з бюджетом, до систем електронного адміністрування ПДВ, реалізації пального, Єдиного реєстру податкових накладних.
Саме он-лайн сервіси дали змогу зменшити кількість запитів до контролюючих органів в паперовому та електронному вигляді.
Крім сервісів, які надають платникам можливість в повному обсязі реалізувати свої права та обов’язки відповідно до норм чинного законодавства, впроваджено додаткові аналітичні сервіси. Це – автозаповнення декларації з податку на додану вартість, відображення повної інформації щодо податкової накладної з урахуванням всіх зареєстрованих до неї розрахунків-коригування, розрахунок суми перевищення та результат порівняння даних податкової звітності з податку на додану вартість та Єдиного реєстру податкових накладних, доступ до даних ЄРПН щодо складених платником чи його контрагентами податкових накладних у розрізі статусів (зареєстровано/реєстрацію зупинено/прийнято рішення про реєстрацію/відмова в реєстрації).
Скористатися он-лайн сервісами користувачі можуть в Електронному кабінеті платника податків. На сьогодні Електронним кабінетом користується понад 9 млн. користувачів, з яких 1,2 млн осіб ідентифікованих в приватній частині, а це – весь активний бізнес.
Враховуючи потреби бізнесу в ДФС постійно впроваджуються нові та вдосконалюються діючі електронні сервіси.
Зокрема, ДФС запроваджено систему E-Receipt у тестовому режимі. Користувачі електронного сервісу «Пошук фіскального чека» вже відзначили простоту отримання, оперативність та достовірність інформації про здійснені розрахункові операції у будь-якій торгівельній точці будь-якого населеного пункту країни.
Також у планах впровадження електронної акцизної марки, що дозволить значно якісніше контролювати підакцизний товар (спирт, алкогольні та тютюнові вироби), унеможливить його тіньовий обіг. Крім того, це сприятиме створенню справедливих конкурентних умов для всіх учасників ринку.
Запровадження автоматизованої системи контролю за обігом підакцизних товарів здійснюватиметься у декілька етапів. На першому етапі заплановано запровадити електронний документообіг в процесі замовлення та обліку акцизних марок. Наразі вже проводиться робота для переходу до кінця цього року на електронний документообіг з державним підприємством – виробником акцизних марок в автоматизованому режимі.
На наступних етапах будуть вирішуватись питання, пов’язані з подальшим удосконаленням процесу обліку акцизних марок та обігу підакцизних товарів.
Ще одним важливим сервісом, який дозволить суттєво підвищити рівень та якість адміністрування податків, є запровадження електронного аудиту шляхом застосування відповідного програмного забезпечення. Це дасть можливість виявляти переважну частину ризиків ще до перевірки, значно прискорить та спростить процедури аналізу даних, суттєво зменшить витрати робочого часу на проведення перевірки як посадових осіб, так і платників податків.

До уваги клієнтів Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС!


З метою гармонізації законодавства України з Європейським союзом, враховуючи вимоги Регламенту (ЄС) № 910/2014 Європейського Парламенту та Ради від 23 липня 2014 року Про електронну ідентифікацію та довірчі послуги для електронних транзакцій в межах внутрішнього ринку та про скасування Директиви 1999/93/ЄС, Верховною Радою України 05.10.2017 прийнято Закон України № 2155 «Про електронні довірчі послуги», основні положення якого набирають чинності 07.11.2018.
У свою чергу Акредитований центр сертифікації ключів ІДД ДФС (АЦСК ІДД ДФС), як кваліфікований надавач електронних довірчих послуг, з 07 листопада 2018 року почне формувати усім своїм клієнтам виключно кваліфіковані сертифікати. Варто зазначити, що такі сертифікати як і раніше будуть використовуватись користувачами електронних довірчих послуг для подання електронної звітності, організації електронного документообігу, отримання адміністративних послуг в електронному вигляді тощо.
Разом з цим, посилені сертифікати відкритих ключів, що були сформовані до 07.11.2018 будуть і надалі обслуговуватись АЦСК ІДД ДФС до закінчення їх строку чинності.
Додатково повідомляємо, що найближчим часом на інформаційному ресурсі АЦСК ІДД ДФС (https://acskidd.gov.ua) буде розміщено нові форми реєстраційних карток, які необхідно буде використовувати для отримання електронних довірчих послуг починаючи з 07.11.2018.

ДФС: зроблено крок до імплементації Плану боротьби з розмиванням бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування

У рамках виконання зобов’язань України щодо імплементації Плану боротьби з розмиванням бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування (ВЕРS) ДФС спільно з Міністерством фінансів та НБУ розроблено законопроект, яким буде внесено зміни до Податкового кодексу для впровадження зазначеного Плану. Законопроект вже оприлюднено на сайті Міністерства фінансів України.
Саме на імплементації Плану ВЕРS наголошувалося під час міжнародного податкового саміту з цифрової економіки в Лісабоні, участь в якому бере делегація ДФС на чолі з в.о. Голови ДФС Олександром Власовим.
Ухвалення законопроекту дозволить привести положення Податкового кодексу України в частині податкового контролю за трансфертним ціноутворенням у відповідність до вимог ОЕСР.
Крім того, будуть створені сприятливі умови для ведення бізнесу в Україні за рахунок встановлення міжнародних стандартів податкового контролю для всіх учасників міжнародної торгівлі.
Законопроектом також передбачається запровадження трирівневої структури документації для міжнародних груп компаній. Вона включатиме в себе документацію з трансфертного ціноутворення (локальний файл), глобальну документацію (майстер-файл) та звіт в розрізі країн (country-by-countryreporting). Це дозволить здійснювати контроль над операціями в рамках міжнародних груп компаній.
У законопроекті також враховано рекомендації ВЕРS щодо трансфертного ціноутворення. Це – запровадження інституту послуг з низькою доданою вартістю для цілей трансфертного ціноутворення, тобто послуг, які не є основним видом діяльності платника.
Передбачено і вдосконалення правил контролю за сировинними товарами. Буде скасовано обмеження застосовувати виключно біржові котирування певних бірж та надано можливість використовувати котирувальні ціни на товари.
Також запроваджується контроль за трансферним ціноутворенням з урахуванням концепції превалювання сутності над формою. Тобто комерційні або фінансові характеристики контрольованої операції для цілей трансфертного ціноутворення визначатимуться згідно з фактичною поведінкою сторін операції та фактичними обставинами її проведення.
Крім того, буде запроваджено оподаткування контрольованих іноземних компаній, тобто оподаткування податком на доходи фізичних осіб прибутків іноземних компаній, якими володіє фізична особа-резидент. Це дасть можливість перекрити схеми ухилення від оподаткування, якщо іноземна компанія отримує прибуток, але не виплачує дивіденди власнику-резиденту.
Запроваджуються і обмеження витрат на фінансові операції з пов’язаними особами. Тобто будуть встановлені обмеження по відсотках за кредит не лише щодо нерезидентів, як це зараз передбачено Податковим кодексом, а й резидентів. До того ж, невраховані у звітному періоді витрати на відсотки не зможуть бути враховані в майбутніх звітних періодах.
Законом також передбачено запобігання штучному уникненню визнання статусу постійного представництва та зловживанням у зв’язку із застосуванням договорів про уникнення подвійного оподаткування.

Олександр Власов: Україна на вірному шляху до податкової цифровізації

Прозоре та ефективне оподаткування в еру діджіталізації та шляхи перетворення податкових адміністрацій на цифрові – саме ці питання стануть основними під час триденної конференції у рамках міжнародного податкового саміту з цифрової економіки у Лісабоні, ініційованого Внутрішньо-європейською організацією податкових адміністрацій (IOTA) та Міжамериканським центром податкових адміністрацій (CIAT).
Основна мета саміту - відпрацювати загальну стратегію бачення розвитку податкових систем в умовах цифрової економіки, визначити як податкові адміністрації світу мають переформатовуватися та як швидко це робити, враховуючи еволюцію комерційних відносин.
«Під час конференції представники податкових адміністрацій світу матють чудову можливість висловити свої думки та ініціативи щодо запровадження нових, сучасних та ефективних підходів до адміністрування податків. Звичайно, мова також піде про перспективи бачення майбутнього, які є можливості податкової цифровізації», – зазначив в.о. Голови ДФС Олександр Власов, який очолив делегацію ДФС.
Як відзначив очільник ДФС, за даними OECD впровадження електронних сервісів вже збільшило доходи державних бюджетів розвинутих країн на 3%. Враховуючи пріоритети ДФС щодо електронізації послуг, швидку реалізацію он-лайн сервісів для платників податків відповідно до їх потреб, Україна на вірному шляху до податкової цифровізації.
За словами представника Центру податкової політики та адміністрування OECD Грейс Перез-Наварро, служби, що працюють в старому форматі, витрачають на обробку даних, обсяг яких гігантський, чимало часу та фінансових ресурсів. Через це виникає необхідність повного перегляду структури податкових адміністрацій. Мова йде про ліквідацію неефективних підрозділів та заміна їх на «автоматику».
Марія Тереза Фабрегаз із Генерального директорату з питань оподаткування та митного союзу Єврокомісії вважає, що діючі нині підходи в адмініструванні не відповідають тим викликам, які ставить сучасний світ, правила гри не дають можливості розпізнавати можливі схеми ухилення.
Одним з кроків вирішення такої ситуації учасники саміту назвали важливість визначення критеріїв місця отримання прибутку, адже корпорації найчастіше не показують повний обсяг свого виробництва та податкову базу.
«Тому мова йде про імплементацію правил BEPS щодо недопущення розмивання податкової бази. Україна - на етапі запровадження мінімального стандарту плану BEPS», – підкреслив Олександр Власов.

В.о. Голови ДФС Олександр Власов зустрівся з МВФ

Реформування Державної фіскальної служби та орієнтація на електронізацію процесів буде продовжена. Про це в.о. Голови ДФС Олександр Власов повідомив заступника директора-керівника управління доходів Департаменту фіскальної політики МВФ Хуана Торо в ході візиту делегації служби на міжнародний податковий саміт в Лісабоні (Португалія) з цифрової економіки.
За його словами, запущені раніше процеси щодо автоматизації адміністрування та відшкодування ПДВ вже дали результат. ДФС оперативно опрацьовує заявки на повернення ПДВ - 90% підтверджується в ході камеральних перевірок протягом місяця, а бізнес - своєчасно поповнює свої обігові кошти. Крім того, завдяки електронній системі блокування ризикових накладних практично вдалося перекрити схеми маніпулювання з ПДВ.
Також до кінця року на 100% запрацює Електронний кабінет для юридичних осіб. Для фізичних осіб він працює в повному обсязі, тобто всі послуги, що надає ДФС можна отримувати в режимі он-лайн. Що стосується митного блоку, то служба вже розпочала виконання норм закону по «єдиному вікну», який вступив у силу в жовтні. Майже 90% декларацій подаються за таким принципом.
Як додав Олександр Власов, ДФС не стоїть на місці і з наступного року планує розпочати проект щодо впровадження електронного аудиту та електронної акцизної марки. У тестовому режимі вже працює електронний чек.
«Взятий службою курс на максимальну автоматизацію процесів взаємодії з платниками виконується. Впевнений, чим менше контакту з бізнесом, тим простіше і ефективніше відбувається контроль, знижуються корупційні ризики», - заявив очільник ДФС.
Хуан Торо, у свою чергу, завірив, що найближчим часом до служби буде відправлена експертна технічна група щодо відпрацювання всіх питань щодо реформування ДФС та надання рекомендацій з удосконалення процесів.

Термін сплати ЄСВ з нарахованої допомоги по тимчасовій
непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що п. 1 розділу IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 року № 449 із змінами і доповненнями (далі – Інструкція № 449), передбачено, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) нараховується на суми, що визначені базою для нарахування ЄСВ, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування до сплати.
Згідно з пп. 4 п. 2 розділу IV Інструкції № 449 ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.
Обчислення ЄСВ платниками, зазначеними у підпунктах 1 та 2 розділу ІІ Інструкції № 449, зокрема підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, військовими частинами та органами, які виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства особам, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, здійснюється щомісяця на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які нараховується ЄСВ (пп. 1 п. 3 розділу IV Інструкції № 449).
Нараховані за відповідний календарний місяць суми ЄСВ сплачуються платниками не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця, незалежно від виплати заробітної плати та інших видів виплат, на суми яких нараховується ЄСВ (пп. 6 п. 3 розділу IV Інструкції № 449).
У разі якщо останній день строків сплати ЄСВ, зазначених у Інструкції № 449, припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати ЄСВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 11 розділу IV Інструкції № 449).
Отже, роботодавець зобов’язаний сплатити ЄСВ з нарахованої за відповідний календарний місяць суми допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування.

Офіційне працевлаштування – захист соціальних інтересів громадян, гарантування права на соціальні виплати та пенсійне забезпечення

Заходам з детінізації ринку праці та боротьбі з виплатою заробітної плати «в конвертах» сьогодні ДФС приділяється значна увага. Адже нелегальна праця знижує доходи місцевих бюджетів, бюджетів Пенсійного фонду та фондів соціального страхування. Наслідком «тіньової» зайнятості є також погіршення бізнес-середовища та інвестиційного клімату через формування недобросовісної конкуренції.
Нелегальне працевлаштування має негативні наслідки й для найманих працівників. Зокрема, це відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівника, - права на відпустку (у тому числі на час вагітності та пологів), страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, права на оплату листків непрацездатності. Громадяни також втрачають пенсійний стаж та можливість отримання державної допомоги у разі втрати роботи.
Неофіційно працевлаштована особа позбавлена законодавчого захисту та повністю залежить від роботодавця та його дій по відношенню до працівників. Офіційно ж оформлені трудові відносини надають можливість громадянам відстоювати свої права у судах у разі конфлікту з роботодавцем.
Виявлення порушників податкового законодавства в частині виплати заробітної плати – один з кроків захисту інтересів працівників. Тому ДФС бере участь у діяльності робочих груп, створених при облдержадміністраціях з метою виявлення найманих працівників, які працюють неофіційно, та залучення їх до оподаткування. Також значна увага надається проведенню роз’яснювальної роботи серед роботодавців для забезпечення підвищення рівня заробітної плати найманих працівників.
Крім того, відомості про виявлені порушення трудового законодавства та законодавства про працю фіскальною службою передаються до органів Держпраці для застосування санкцій.
Про факти порушень податкового законодавства з боку роботодавців громадяни можуть повідомити на «гарячу лінію» ДФС України за телефоном 0800-501-007.
Інформація розміщена на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням
http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/353776.html

Інформація щодо організації роботи з напрямків розгляду звернень громадян, забезпечення доступу до публічної інформації та надання адміністративних послуг за підсумками 10-ти місяців 2018 року

Протягом січня – жовтня 2018 року до Кам`янської ОДПІ надійшло 9 звернень від громадян, що на 5 звернень менше, ніж за аналогічний період 2017 року. Звернення, що надійшли – заяви. Скарг і пропозицій не надходило.
Тематика звернень, що надійшли, різноманітна: інформування про можливі порушення податкового законодавства – 1 звернення, про надання консультації зі сплати податків у зв’язку з прийняттям спадщини -1, щодо роботи суб’єкта господарювання – 2, щодо договору добровільного страхування ЄСВ – 1, щодо податкового повідомлення-рішення – 3, про відмову від ідентифікаційного коду - 1. За результатами розгляду звернень 7 направлені до ГУ ДФС у Дніпропетровській області, 2 заявникам надано відповідні роз’яснення законодавства.
За цей же період до ОДПІ надійшло 8 запитів на отримання публічної інформації, що на 8 запитів менше, ніж за аналогічний період 2017 року. Тематика запитів стосувалась: 1 - надання інформації про організаційну структуру ОДПІ; надання інформації щодо звітності та сплати податків суб’єктами господарювання; інформації про кількість юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які перебували на обліку у м.Кам"янське; інформації про умови здійснення роздрібної торгівлі столовими винами та наявність ліцензії на право роздрібної торгівлі та щодо контролю за дотриманням вимог договорів оренди землі. Вказані запити опрацьовані фахівцями ОДПІ в повному обсязі, відповіді надано вчасно. За результатами їх опрацювання 1 запитувачу надано інформацію щодо організаційної структури ОДПІ, 1 запитувачу надана інформація про кількість юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які перебували на обліку у м.Кам"янське; 6 запитувачам роз’яснені положення Закону України «Про доступ до публічної інформації», згідно яких запитувана інформація може бути надана. Випадків подовження терміну розгляду запитів або оскарження наданих відповідей не було.
Фахівцями ОДПІ в Центрах обслуговування платників протягом січня – жовтня 2018 року надано 41355 адміністративних послуг. Найбільш запитувана послуга – «Видача картки платника податків, внесення до паспорта громадянина України (у формі книжечки) даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків» - 20310.


Платники Дніпропетровщини перерахували до бюджетів
усіх рівнів та ЄСВ понад 86,7 мільярдів гривень
Протягом січня - жовтня 2018 року органами ДФС у Дніпропетровській області забезпечено до бюджетів усіх рівнів (із врахуванням ДУ Офісу ВПП ДФС та Дніпропетровської митниці ДФС) 75 млрд 675,9 млн грн, що на 15 млрд 939,4 млн грн перевищує показник відповідного періоду минулого року. Про це повідомила виконуюча обов’язки начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Оксана Томчук.
Так, до державного бюджету впродовж десяти місяців поточного року спрямовано 56 млрд 57,9 млн грн, що на 12 млрд 815,2 млн грн (або на 29,6%) більше надходжень січня - жовтня 2017 року.
До місцевих бюджетів Дніпропетровщини за відповідний період забезпечено 19 млрд 618,0 млн гривень. Це на 3 млрд 124,2 млн грн (або на 18,9%) більше фактичних надходжень 10-ти місяців минулого року. Надходження у місцеві бюджети м.Дніпра складають більше 45% надходжень по області. З початку року місцева казна обласного центру отримала від суб’єктів господарювання та громадян 8 млрд 833,2 млн гривень. При цьому, бюджети міста Дніпра отримали майже на 400 млн грн. більше запланованого.
Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з січня по жовтень 2018 року зібрано 11 млрд 28,7 млн грн, що перевищує минулорічні показники на 1 млрд 951,5 млн грн (або на 21,5%).
Легалізація трудових відносин – це законодавчо закріплені права
працюючих громадян сьогодні та гарантоване майбутнє завтра

Питання виплати офіційної заробітної плати та офіційного працевлаштування дуже актувальна тема у нашому суспільстві. Про це повідомив начальник управління податків та зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Владислав Воінов.
За його словами, на данний час виплати заробітної плати в «конверті» та нелегальна робота стали, нажаль, нормою життя наших громадян та роботодавців.
Кожному громадянину слід зрозуміти, що захистити себе він зможе тільки законним шляхом, і це можливо лише за умови належного оформлення трудових відносин з роботодавцем.
Не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків і зборів є також грубим порушенням Законів України, яке підпадає під адміністративну та кримінальну відповідальності.
Крім цього, виплата заробітної плати в «конвертах» та у розмірах, нижчих за мінімальні гарантії, по-перше, позбавляє наших громадян належного захисту, насамперед, належного розміру пенсійних виплат.
По-друге, до місцевих бюджетів не надходять необхідні кошти, що безпосередньо відбивається на рівні життя і на розв»язанні безлічі соціальних проблем. Скорочується і фінансування соціальних статей з держбюджету.
Тобто, легалізація зарплати та збільшення робочих місць не тільки вирішить проблему зайнятості населення, а надасть додаткові кошти для вирішення соціальних та побутових проблем громад Дніпропетровського регіону.
Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 05 жовтня 2018 рроку № 649-р Головне управління ДФС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДФС) разом с Пенсійним фондом України, Управлінням праці, Національною поліцією, органами місцевого самоврядування в Дніпропетровській області у складі робочих груп розпочинають проводити контрольно-перевірочні заходи з обстеженням об»єктів на предмет легальної зайнятості населеня.
Першочергова задача таких груп буде спрямована на категорію платників, по яких в автоматичному режимі виявлені ризики виплати зарплати в «конвертах», або виплати зарплати нижче встановленого законодавством мінімуму та по яких до ГУ ДФС надійшли скарги від громадян про порушення їх трудових прав.
Слід зауважити, що це стосується найбільш ризикових сфер послуг, де частіше всього роботодавці використовують нелегальну найману працю. Це відбувається в стоматологічних, перукарських послугах, СТО, ресторанному бізнесу, оптовій та роздрібній торгівлі, будівництві, сільському господарстві.
Фіскальна служба на теперішній час не ставить собі за ціль перевірити та оштрафувати. Для фіскальної служби найголовніше, що працівник був офіційно оформлений, соціально захищений, а з його заробітної плати сплачувались податки і збори.
Все це мають добре усвідомлювати і роботодавці, і підприємці і наймані працівники Дніпропетровського регіону – зазначив Владислав Воінов.

До уваги платників!

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що з 11 вересня 2018 року зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів за доходами та іншими надходженнями (окрім єдиного соціального внеску) здійснюється на нові рахунки, відкриті в Державній казначейській службі України.
Звертаємо увагу, що для забеспеченя належного виконання платниками податків своїх обов’язків щодо своєчасної сплати податків на головній сторінці субсайту «Територіальні органи ДФС у Дніпропетровській області» офіційного веб-порталу ДФС України у банері «Бюджетні рахунки» платники мають можливість отримати інформацію про реквізити діючих рахунків для зарахування податків, зборів до державного та місцевих бюджетів. З діючими рахунками також можливо ознайомитись за посиланням http://dp.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/.

Класифікація товарів для цілей митного оформлення
здійснюється згідно з вимогами УКТ ЗЕД

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу плаників, що класифікація товарів для цілей митного оформлення здійснюється згідно з вимогами УКТЗЕД, що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України від 19 вересня 2013 року № 584-VII «Про митний тариф України» із змінами та доповненнями, з урахуванням Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД (далі – ОПІ) та визначальних для класифікації характеристик товару.
З метою забезпечення єдиного тлумачення і застосування Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі – УКТ ЗЕД) в Україні запроваджено пояснення до УКТ ЗЕД, побудовані на основі Пояснень до Гармонізованої системи опису та кодування товарів 2012 року і Пояснень до Комбінованої номенклатури Європейськго Союзу та затверджені наказом Державої фікальної служби України від 09 червня 2015 року № 401
Згідно з Правилом 1 ОПІ, назви розділів, груп та підгруп наводяться лише для зручності користування. Для юридичних цілей класифікація товарів проводится виходячи з найменувань товарних позицій і відповідних приміток до розділів чи груп і, якщо такі тексти назв та примітки не вимагають іншого, відповідно до таких положень.
Відповідно до правил 6 ОПІ для юридичних цілей класифікація товарів у товарних підпозиціях, товарних категоріях і товарних підкатегоріях повинна здійснюватись відповідно до найменувань останніх, а також приміток, які їх стосуються з урахуванням певних застережень, положень вищезазначених Правил за умови, що порівнювати можна лише назви одного рівня деталізації. Для цілей цього Правила також можуть застосовуватись відповідні примітки до розділів і груп, якщо в контексті не обумовлено інше.
Отже, суб’єктам господарювання необхідно звертати увагу на визначення кодів товарів згідно УКТ ЗЕД для уникнення ситуацій щодо неправильної класифікації товарів згідно УКТ ЗЕД.
Новації для виробників хімічної продукції

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що ДФС України листом від 31 жовтня 2018 року № 33723/7/99-99-15-03-03-17 повідомила наступне.
Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 10 жовтня 2018 року № 826 «Про внесення зміни до Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, які видаються до отримання або ввезення на митну територію України нафтопродуктів та/або речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, для використання як сировини для виробництва в хімічній промисловості» (далі – постанова № 826).
Постанову розроблено та прийнято з метою скорочення переліку документів, які необхідно подавати суб’єктам господарювання – виробникам хімічної продукції контролюючому органу для взяття на облік податкового векселя шляхом скасування довідки векселедавця щодо прогнозованого обсягу нафтопродуктів та/або речовин, які планується отримати від підприємства-виробника або ввезти на митну територію України.
Тобто нормативно-правовим актом виключено пукт 9 Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, які видаються до отримання або ввезення на митну територію України нафтопродуктів та/або речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, для використання як сировини для виробництва в хімічній промисловості, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 17 січня 2018 року № 21 (далі – Порядок), яким встановлено, що підставою для взяття на облік податкового векселя є довідка векселедавця щодо прогнозованого обсягу нафтопродуктів та/або речовин, які планується отримати від підприємства-виробника або ввезти на митну територію України.
Ця довідка подавалась представнику контролюючого органу на податковому пості окремо до кожного податкового векселя. В ній векселедавець розраховував обсяги нафтопродуктів та речовин, які були необхідні для виробництва прогнозованого обсягу продукції з урахуванням встановлених квот.
Водночас запроваджена з 1 березня 2016 року система елекронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП) дозволяє в межах квот, встановлених Кабінетом Міністрів України, контролювати обсяги нафтопродуктів та/або речовин, які реалізуються або ввозяться на митну територію України як сровина для виробництва в хімічній промисловості без сплати акцизного податку.
Отже, постановою № 826 скасовано вимогу щодо подання довідки, яка була підставою для взяття на облік податкового векселя. Така зміна спрощує порядок взяття на облік податкового векселя та скорочує перелік документів, які необхідно подавати суб’єктам господарювання – виробникам хімічної продукції контролюючого органу.
Враховуючи вищевикладене, починаючи з 13.10.2018, суб’єктам господарювання хімічної продукції (векселедавцям) для взяття на облік податкового векселя не потрібно подавати контролюючому органу (векселедержателю) довідку щодо прогнозованого обсягу нафтопродуктів та/або речовин, які планується отримати від підприємства-виробника або ввезти на митну територію України, а достатньо видати належним чином оформлений податковий вексель.

Оновлено Державний реєстр РРО


30


Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що ДФС України наказом від 22 жовтня 2018 року № 688 затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій (далі – Реєстр РРО).
Оновлений Реєстр РРО містить перелік реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 165 моделей (раніше було 167).
Слід зазначити, що окремо наведено перелік РРО, виключених з Реєстру РРО у 2016-2018 роках, експлуатація яких не дозволяється. Довідково: таких РРО у переліку 7 (у попередньому переліку було 5).
Крім того, звертаємо увагу, що втратив чинність наказ ДФС України від 06 червня 2018 року № 362.
Оновлений Реєстр РРО розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням

Затверджено порядок надання довідки про відсутність заборгованості

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що Міністерство Фінансів України наказом від 03 вересня 2018 року № 733 (далі – Наказ № 733) затвердило Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Порядок) (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 вересня 2018 року за № 1102/32554).
Порядок розроблено з метою поліпшення обслуговування платників при наданні довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка)
Зокрема, для отримання Довідки платник подає відповідну заяву за вибором:
у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу. Якщо заяву подано до державної податкової інспекції, її передають до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу (далі – уповноважений орган);
в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину «Електронного кабінету» з дотриманням вимог Законів «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».
Довідка або відмова у наданні Довідки готуються уповноваженим органом протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання заяви органом, до якого її було подано.
Надається Довідка безоплатно за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у заяві.
Строк дії Довідки становить 10 календарних днів з дати її формування.
Наказом № 733 визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства доходів і зборів України від 10 жовтня 2013 року № 567 «Про затвердження Порядку видачі довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами доходів і зборів», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 31 жовтня 2013 року за № 1842/24374.
Наказ № 733 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 19.10.2018 № 80.
Наказ № 733 набирає чинності з дня набрання чинності Законом України від 05 жовтня 2018 року № 2155-VІІІ «Про електронні довірчі послуги», але не раніше дня його офіційного опублікування, тобто 07.11.2018.

Засновник-голова фермерського господарства є платником ЄСВ
Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що платниками єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) визначено членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах (п. 5частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464)).
Базою нарахування ЄСВ для членів фермерського господарства є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (абзац перший п. 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464).
У разі, якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, він зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (абзац другий п. 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464).
Зазначені платники зобов’язані сплачувати за себе ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (абзац третій частини восьмої ст. 9 Закону № 2464).
Крім цього, Законом України «Про фермерське господарство» від 19 червня 2003 року № 973-IV із змінами (далі – Закон № 973) визначено, що фермерське господарство підлягає державній реєстрації, зокрема, як юридична особа. Таке гос­подарство, зареєстроване як юридична особа, діє на основі статуту. У статуті зазначаються найменування господарства, його місцезнаход­ження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування май­на (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, вступу до господарства та виходу з нього й інші положення, що не суперечать законодавству України (частина четверта ст. 1 вищезазначеного Закону).
Головою фермерського господарства є його засновник або інша визначена в статуті особа (частина перша ст. 4 Закону № 973).
При створенні фермерського господарства одним із членів сім’ї інші члени сім’ї, а також родичі можуть стати членами цього фермерського господарства після внесення змін до його статуту (частина друга ст. 3 Закону № 973).
Трудові відносини у фермерському господарстві ґрунтуються на основі праці його членів. За виробничої потреби фермерське господарство має право залучати до роботи в ньому інших громадян за трудовим договором (контрактом).
Трудові відносини членів фермерського господарства регулюються статутом, а осіб, залучених до роботи за трудовим договором (контрактом), — законодавством про працю.
Враховуючи вищевикладене, якщо головою фермерського господарства є його засновник, який є членом такого господарства, він зобов’язаний стати на облік у контролюючих органах як платник ЄСВ, і, відповідно, на нього поширюються обов’язки, визначені частиною другою ст. 6 Закону № 2464.

Приватна частина «Електронного кабінету» розширює можливості
платників для реалізації їх обов’язків і прав у сфері оподаткування

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що одним з ключових завдань ДФС України сьогодення є подальше створення комфортних умов для платників податків.
Так, зокрема, впровадження нових електронних сервісів спрощує роботу бізнесу і забезпечує якісне обслуговування платників дистанційно, що в свою чергу зменшує витрати часу на адміністрування податкових платежів.
Слід зазначити, що приватна частина «Електронного кабінету» розширює можливості платників для реалізації своїх обов’язків та прав у сфері оподаткування в режимі on-line і включає такі сервіси:
1. Сервіс «Договір про визнання електронних документів» надає можливість приєднання до Договору про визнання електронних документів.
2. Сервіс «Облікові дані платника» надає доступ до особистої інформації (реєстраційні та облікові дані, відомості про керівників; присвоєння ознаки неприбутковості; дані про реєстрацію платником ПДВ; дані про реєстрацію платником єдиного податку; дані про реєстрацію платником ЄСВ; відомості з реєстру осіб, що здійснюють операції з товаром; відомості про РРО; інформація про книги ОРО; відомості про об’єкти оподаткування; інформація про неосновні місця обліку; дані про банківські рахунки).
3. Сервіс «Перегляд звітності». За допомогою цього сервісу можливо переглянути раніше подану податкову, пенсійну та статистичну звітність до ДФС незалежно від способу її подання, включаючи звіти, подані на паперових носіях до центрів обслуговування платників податків.
4. Сервіс «Введення звітності». За допомогою даного сервісу можна сформувати, заповнити, перевірити та надіслати в електронному вигляді будь-який звітний документ (за основними формами податкової та статистичної звітності, звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), заяву, повідомлення встановленого зразка.
5. Сервіс «Вхідні/вихідні документи» передбачає перегляд вхідної кореспонденції, в тому числі отриманих квитанцій щодо приймання та обробки податкової звітності, інформаційних повідомлень, кореспонденції тощо, надісланої користувачу електронного кабiнету. Перегляд вихідної кореспонденції передбачає доступ до надісланих користувачем документів (крім податкової звітності, податкових накладних/розрахунків коригування).
6. Сервіс «Листування з ДФС» надає можливість електронного листування користувача з органами ДФС (створення та направлення платником листів до органу ДФС в довільній формі (заява, звернення, скарга, пропозиція та ін.)) Інформацію щодо отримання та реєстрації листів в органі ДФС користувач може переглянути в вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету, відправлені листи – у вкладці «Відправлені документи» меню «Вхідні/вихідні документи».
7. Сервіс «Заяви, запити для отримання інформації». Цей режим є прямим посиланням на підмножину звітів групи J13 або F13 в режимі «Введення звітності» та надає можливість створити найбільш популярні заяви і запити щодо отримання певної інформації від ДФС, в тому числі:
запит про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб;
запит про отримання витягу з реєстру платників податку на додану вартість (Форма № 1-ЗВР);
запит про отримання довідки з реєстру платників податку на додану вартість (Форма № 1-ЗДР);
заява про видачу довідки про відсутність заборгованості з податків і зборів;
заява про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації (Форма № 1-РОБД);
заява про зняття сільськогосподарського товаровиробника з реєстрації як отримувача бюджетної дотації (Форма № 2-РОБД);
реєстраційна заява платника податку на додану вартість;
реєстраційна заява платника податку (Форма № 1-РН);
запит щодо стану окремого (електронного) рахунку платника акцизного податку з реалізації пального в СЕАРП;
повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (Форма № 20-ОПП);
запит про надання витягу з реєстру платників акцизного податку з реалізації пального;
заява про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального.
8. Сервіс «Стан розрахунків з бюджетом». При зверненні до зазначеного пункту меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить наступну інформацію по кожному виду платежу: орган ДФС, назва податку (платежу), платіж (код), МФО банку, бюджетний рахунок та по кожному виду податку (платежу) на поточну дату, нараховано/зменшено, сплачено до бюджету, пеня, недоїмка, переплата, залишок несплаченої пені. Доступ до деталізованої інформації з інтегрованої картки платника по вибраному податку (платежу) в розрізі проведених операцій.
Для фізичних осіб створено можливість за допомогою платіжних систем Portmone або EasyPay сплатити податки, збори, платежі за допомогою платіжної карти.
9. Сервіси «СЕА ПДВ», «Показники СМКОР», «СЕА РП». Включає сервіси доступні в системах електронного адміністрування ПДВ та електронного адміністрування реалізації пального (реєстр операцій, реєстр транзакцій, інформація про суму перевищення, показники «D» та «Р», розрахунок показників ППІ, реєстр сум акцизного податку).
10. Сервіс «Реєстрація ПН/РК». Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), реєстрація акцизних накладних та/або розрахунків коригування в Єдиному реєстрі акцизних накладних.
11. Сервіс «ЄРПН». Доступ до даних Єдиного реєстру податкових накладних в режимі реального часу щодо складених платниками ПДВ чи їх контрагентами податкових накладних та/або розрахунків коригування в розрізі статусів. Перегляд повної інформації щодо податкової накладної з урахуванням всіх зареєстрованих до неї розрахунків коригування кількісних і вартісних показників.
Отже, «Електронний кабінет» – це сервіс спілкування та листування платників з органами ДФС без необхідності відвідувати податкову інспекцію, спрощення процедур подання звітності, ведення реєстру податкових накладних, зменшення паперового навантаження, зменшення часу на отримання необхідних довідок.
Особливості адміністрування у 2018 році
рентної плати та екологічного податку
В інформаційному агентстві "МОСТ-Днепр" відбулась прес-конференція на тему: «Особливості адміністрування у 2018 році рентної плати та екологічного податку».
У прес-конференції взяла участь завідувач сектору адміністрування екологічного податку та рентної плати управління податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Юлія Кирпа.
Вона зазначила, що екологічний податок - це один із загальнодержавних податків та обов’язковий платіж, що сплачується з фактичних обсягів різних викидів, скидів, розміщення відходів у довкіллі.
З початку року платники Дніпропетровської області внесли в бюджет 249 мільйонів гривень екологічного податку. У минулому році за цей же період було сплачено 118,1 мільйонів гривень.
«Для платників екологічного податку визначено базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному кварталу. Декларацію подають протягом 40 календарних днів, які настають за останнім календарним дня податкового кварталу, до контролюючих органів та сплачують податок протягом 10 календарних днів, що настають в останній день граничного строку подання податкової декларації», - підкреслила Юлія Кирпа.

E-Receipt: тестування встановило випадки невідповідності виданих споживачам чеків електронним копіям, переданим до ДФС
Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу на наступне.
Місяць тому ДФС України (далі – ДФС) було впроваджено у тестовому режимі систему E-Receipt (електронний чек), яка викликала великий інтерес з боку платників податків та громадян.
Завдяки електронному сервісу «Пошук фіскального чека» платники мають змогу оперативно отримати інформацію про здійснені розрахункові операції у будь-якій торгівельній точці будь-якого населеного пункту країни.
Вже встановлені випадки невідповідності отриманих споживачами розрахункових документів при здійсненні готівкових розрахунків електронним копіям цих розрахункових документів, які передані відповідними реєстраторами розрахункових операцій (РРО) до ДФС України. Для з’ясування причин такої невідповідності органами ДФС організовано проведення контрольно-перевірочних заходів.
Переваги нового сервісу вже очевидні. Так, аналізуючи дані чеків РРО, виробники касової техніки можуть оцінити роботу центрів сервісного обслуговування, що обслуговують моделі, ними випущені.
Крім цього, перевірка чеку через електронний сервіс, встановлення достовірності його даних та факту передачі до ДФС, є запорукою захисту прав громадян як споживачів, а також запобіжником зловживань під час здійснення розрахункових операцій.
Просимо споживачів у разі відсутності або невідповідності реквізитів чеків на сервері ДФС наявному розрахунковому документу направляти до ДФС письмові звернення із цих питань з додаванням копій отриманих розрахункових документів для організації та проведення відповідних контрольно-перевірочних заходів.
Крім того, у разі отримання користувачами фіскального чеку, який викликає сумнів, вони теж можуть надіслати до ДФС електронний лист із прикріпленим фото чеку.
Нагадаємо, що сервіс знаходиться у відкритій частині «Електронного кабінету», доступ до якої здійснюється в режимі реального часу (24/7/365) без ідентифікації особи за посиланням:cabinet.sfs.gov.ua/cashregs/check.
Для пошуку та перегляду фіскального касового чеку необхідно ввести: фіскальний номер РРО дату та час видачі чеку (для традиційних РРО).
Пошук електронного чеку здійснюється за його фіскальним номером та датою.
Інформацію розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням
http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/354550.html


До уваги суб’єктів електронного декларування!

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що з 01 січня 2019 року розпочнеться черговий етап електронного декларування в Україні (е-декларування).
Слід зауважити, що 07 листопада 2018 року набирає чинності Закон України від 05 жовтня 2018 року № 2155-VІІІ «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон № 2155), а Закон України від 22 травня 2003 року № 852-IV «Про електронний цифровий підпис» із змінами втрачає чинність. Це потрібно врахувати при отриманні послуг електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП) .
Так, п. 2 ст. 22 Закону № 2155 встановлено, що ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи, відповідно до законодавства про Єдиний державний демографічний реєстр та про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи.
Отже, починаючи з 07.11.2018 отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю (у т.ч. посвідченою нотаріально) буде неможливо.
Разом з тим п. 5 розділу VII Закону № 2155 визначено, що електронний цифровий підпис та посилений сертифікат відкритого ключа, що його підтверджує, видані відповідно до вимог Закону України «Про електронний цифровий підпис» до набрання чинності цим Законом, використовуються користувачами електронних довірчих послуг, кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг, які продовжують їх обслуговувати, відповідно як кваліфікований електронний підпис та кваліфікований сертифікат електронного підпису до закінчення строку дії посиленого сертифіката відкритого ключа, але не пізніше двох років з дня набрання чинності цим Законом.
Звертаємо увагу, що з метою завчасної підготовки до чергового етапу е-декларування в Україні потрібно перевірити:
адресу електронної поштової скриньки, яка вказана у вашому персональному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі — Реєстр);
термін дії та працездатність вашого ЕЦП для роботи з Реєстром.
Виконавши запропоновані дії, суб’єктам електронного декларування це дозволить завчасно підготуватись до чергового етапу е-декларування в Україні, чим полегшить роботу з Реєстром.
Контролюючі органи зобов’язані проводити звірення
сум нарахування та сплати ЄСВ за вимогою платників

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області доводить, що відповідно до частини сьомої ст. 14 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) контролюючі органи зобов’язані проводити звірення сум нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) за вимогою платників, зазначених у пунктах 1, 4 і 5 частини першої ст. 4 Закону № 2464, а саме: роботодавців, фізичних осіб – підприємців та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно.
Водночас, Інструкція про порядок формування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 року № 449 із змінами, та Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14 квітння 2015 року № 435 із змінами, не передбачають обов’язкового проведення платниками звірення сум нарахування та сплати ЄСВ.
Нагадуємо, що частиною 12 ст. 9 Закону № 2464 визначено, що ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

За порушення правил нарахування, утримання та сплати податків
у джерела виплати ПКУ передбачена відповідальність

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що ст. 127 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями, (далі – ПКУ) визначена відповідальність за порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати.
Так, відповідно до п. 127.1 ст. 127 ПКУ ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.
Ті самі дії, вчинені повторно протягом 1095 днів, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 50 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.
Дії, передбачені абзацом першим п. 127.1 ст. 127 ПКУ, вчинені протягом 1095 днів втретє та більше, – тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 75 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.
Відповідальність за погашення суми податкового зобов’язання або податкового боргу, що виникає внаслідок вчинення таких дій, та обов’язок щодо погашення такого податкового боргу покладається на особу, визначену цим Кодексом, у тому числі на податкового агента. При цьому платник податку – отримувач таких доходів звільняється від обов’язків погашення такої суми податкових зобов’язань або податкового боргу, крім випадків, встановлених розділом IV ПКУ.
Передбачені п. 127.1 ст. 127 ПКУ штрафи не застосовуються, коли ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податку на доходи фізичних осіб самостійно виявляється податковим агентом при проведенні перерахунку цього податку, передбаченого п. 169.4 ст. 169 ПКУ, та виправляється в наступних податкових періодах протягом податкового (звітного) року згідно з нормами ПКУ.

Інформація для клієнтів Акредитованого центру сертифікації ключів
Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу на наступне.
З метою гармонізації законодавства України з Європейським союзом, враховуючи вимоги Регламенту (ЄС) № 910/2014 Європейського Парламенту та Ради від 23 липня 2014 року Про електронну ідентифікацію та довірчі послуги для електронних транзакцій в межах внутрішнього ринку та про скасування Директиви 1999/93/ЄС, Верховною Радою України 05.10.2017 прийнято Закон України № 2155 «Про електронні довірчі послуги», основні положення якого набирають чинності 07.11.2018.
У свою чергу Акредитований центр сертифікації ключів ІДД ДФС(АЦСК ІДД ДФС), як кваліфікований надавач електронних довірчих послуг, з 07 листопада 2018 року почне формувати усім своїм клієнтам виключно кваліфіковані сертифікати. Варто зазначити, що такі сертифікати як і раніше будуть використовуватись користувачами електронних довірчих послуг для подання електронної звітності, організації електронного документообігу, отримання адміністративних послуг в електронному вигляді тощо.
Разом з цим, посилені сертифікати відкритих ключів, що були сформовані до 07.11.2018 будуть і надалі обслуговуватись АЦСК ІДД ДФС до закінчення їх строку чинності.
Додатково: найближчим часом на інформаційному ресурсі АЦСК ІДД ДФС (https://acskidd.gov.ua) буде розміщено нові форми реєстраційних карток, які необхідно буде використовувати для отримання електронних довірчих послуг починаючи з 07.11.2018.
Інформація розміщена на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням

Списання кредиторської заборгованості: чи є коригування
податкового кредиту, сформованого на підставі митної декларації
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що відповідно до п. 198.3 ст. 198 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником ПДВ за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку зокрема, з ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України.
Для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум ПДВ до податкового кредиту є дата сплати ПДВ за податковими зобов’язаннями згідно з п. 187.8 ст. 187 ПКУ, а для операцій з постачання послуг нерезидентом на митній території України - дата складення платником податкової накладної (далі – ПН) за такими операціями, за умови реєстрації такої ПН в Єдиному реєстрі податкових накладних (п. 198.2 ст. 198 ПКУ).
Відповідно до п. 187.8 ст. 187 ПКУ датою виникнення податкових зобов`язань у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення.
Випадки, коли податковий кредит підлягає коригуванню, визначені п. 192.1 ст. 192 ПКУ.
Отже, у випадку, коли при списанні кредиторської заборгованості, що виникла при імпорті товарів, розрахунки з постачальником-нерезидентом за які не проведено, не змінюється сума компенсації вартості товарів та не відбувається повернення сум ПДВ, сплачених при ввезенні товарів, то підстав для коригування податкового кредиту, сформованого на підставі отриманої митної декларації, не виникає.

Умови застосування пільги у вигляді зменшення бази оподаткування при сплаті податку на нерухомість за садовий (дачний) будинок

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує ,що відповідно до пп. 266.2.1 п. 266.2 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.
Згідно з пп. 14.1.129 п. 14.1 ст. 14 ПКУ об’єкти житлової нерухомості – будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки.
Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток (пп. 266.3.1 п. 266.3 ст. 266 ПКУ).
Підпунктами «б» та «в» пп. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у вигляді зменшення бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зокрема: для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів; для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.
Порядок надання пільг встановлено пп. 266.4.2 п. 266.4 ст. 266 ПКУ.
База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності (пп. 266.3.2 п. 266.3 ст. 266 ПКУ).
Враховуючи вищевикладене, пільги у вигляді зменшення бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток, при сплаті податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, застосовуються до садового та дачного будинків з урахуванням норм, визначених п. 266.4 ст. 266 ПКУ.

Нелегальне працевлаштування має негативні
наслідки для найманих працівників

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05 вересня 2018 року № 649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» передбачено проведення Державною службою України з питань праці, Державною фіскальною службою України, Пенсійним фондом України, Національною поліцією України, іншими центральними органами виконавчої влади спільно з органами місцевого самоврядування комплексних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками.
Отже, заходам з детінізації ринку праці та боротьбі з виплатою зарплати «в конвертах» сьогодні фіскальною службою приділяється значна увага. Адже нелегальна праця знижує доходи місцевих бюджетів, бюджетів Пенсійного фонду та фондів соцстрахування.
Наслідком «тіньової» зайнятості є також погіршення бізнес-середовища та інвестиційного клімату через формування недобросовісної конкуренції.
Звертаємо увагу, що нелегальне працевлаштування має негативні наслідки для найманих працівників, а саме:
відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівника;
відсутність права на гарантовану відпустку (у тому числі на час вагітності та пологів);
відсутність страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;
відсутність права на оплату листків непрацездатності
втрата громадянами пенсійного стажу та можливості отримання державної допомоги у разі втрати роботи.
Неофіційно працевлаштована особа позбавлена законодавчого захисту та повністю залежить від роботодавця та його дій по відношенню до працівників. Офіційно ж оформлені трудові відносини надають можливість громадянам відстоювати свої права у судах у разі конфлікту з роботодавцем.
З урахуванням вищевикладеного, виявлення порушників податкового законодавства в частині виплати заробітної плати – один з кроків захисту інтересів працівників. Тому ДФС України бере участь у діяльності робочих груп, створених при облдержадміністраціях з метою виявлення найманих працівників, які працюють неофіційно, та залучення їх до оподаткування.

Діяльність митного поста «Аеропорт» Дніпропетровської митниці ДФС


Днями в прес-центрі «МОСТ-Днепр» відбулася прес - конференція заступника начальника митного поста – начальника відділу митного оформлення №1 митного поста «Аеропорт» Дніпропетровської митниці ДФС Андрія Шульгана на тему: «Діяльність митного поста «Аеропорт» Дніпропетровській митниці ДФС».
Митний контроль та митне оформлення товарів, предметів, що переміщуються через митний кордон України в міжнародному пункті пропуску «Дніпро» здійснюється відділами митного оформлення №1,2 митного поста «Аеропорт» Дніпропетровської митниці ДФС, який було утворено у серпні поточного року. Штатна чисельність митного поста складає 37 одиниць.
Відділ митного оформлення № 1 здійснює митний контроль та оформлення пасажирів, багажу та ручної поклажі, що переміщуються через митний кордон України. Відділ митного оформлення № 2 здійснює митний контроль та оформлення вантажів, що переміщуються через митний кордон України.
У період з 13.08.2018 по 26.10.2018 року посадовими особами митного поста «Аеропорт» Дніпропетровської митниці ДФС здійснено митний контроль у відношенні 447 літаків та 46112 пасажирів; оформлено 2689 митних декларації та 1632 транспортних засобів. За два с половиною місяці поточного року до державного бюджету перераховано – 280 млн. грн. На митному посту «Аеропорт» оформлюються товари різних найменувань та асортименту, які надходять у Дніпропетровський регіон.
Через митний пост «Аеропорт» Дніпропетровської митниці ДФС здійснюються на постійній основі авіа перевезення за наступними напрямками:
Відень-Дніпро-Відень;
Тель-Авів – Дніпро - Тель-Авів.
Також, здійснюються авіа перевезення регулярними чартерними рейсами сполученням:
Анталья – Дніпро – Анталья;
Шарм-ель-Шейх – Дніпро - Шарм-ель-Шейх.
Та окремі чартери:
Дніпро-Анкара,
Дніпро-Варшава,
Мюнхен-Дніпро,
Мілан-Дніпро та інші.
Також, Андрій Шульган зазначив, що у зв’язку із реконструкцією злітно-посадкової полоси міжнародний аеропорт «Дніпропетровськ» перейшов на нічний режим роботи, тобто всі рейси здійснюються виключно вночі.

Затверджено Порядок виконання митних формальностей
на повітряному транспорті

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що наказом Міністерства фінансів України від 03 серпня 2018 року № 671 (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 11 вересня 2018 року за № 1036/32488) (далі – Наказ № 671 затверджено Порядок виконання митних формальностей на повітряному транспорті, (далі – Прорядок).
Порядок розроблено відповідно до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію, частини другої ст. 246 Митного кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України від 21 травня 2012 року № 451 «Питання пропуску через державний кордон осіб, автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними» та Порядку митного оформлення військової техніки, у тому числі військових транспортних засобів, які перетинають митний кордон України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2003 року № 63 з метою визначення порядку виконання митних формальностей під час здійснення митного контролю та митного оформлення повітряних суден перевізників і товарів, що переміщуються ними.
Наказом № 671 визначено такими, що втрачають чинність, накази Державної митної служби України:
від 06 квітня 2004 року № 240 «Про затвердження Інструкції про організацію митного контролю та митного оформлення повітряних суден перевізників і товарів, що переміщуються цими суднами», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 23 квітня 2004 року за № 522/9121 (із змінами);
від 18 лютого 2006 року № 137 «Про затвердження Правил застосування спрощеного порядку здійснення митного контролю предметів, що переміщуються громадянами, які прямують авіаційним транспортом», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 01 березня 2006 року за № 217/12091.
Відповідно до Наказу № 671 ДФС України доопрацює відповідні програмні модулі автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор».
Наказ № 671 опукбліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 05.10.2018 № 76 та набирає чинності через 30 днів з дня його офіційного опублікування, тобто 04.11.2018.

Про коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства
у ІІІ кварталі 2018 року
Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що ДФС України листом від 23 жовтня 2018 року № 32819/7/99-99-12-03-04-17 «Про коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства за обліковою ставкою Національного банку України» повідомила про величину коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства у ІІI кварталі 2018 року для гірничих підприємств, що порушили строк регулярної повторної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр.
Так, розрахункова вартість товарної продукції гірничого підприємства визначається як сума витрат, що обчислені згідно з підпунктами 252.11–252.15 ст. 252 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), та прибутку як алгебраїчного добутку вказаних витрат та коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства, обчисленого у матеріалах геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр, затверджених центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр (п. 252.16 ст. 252 ПКУ).
У випадку порушення гірничими підприємствами строку регулярної повторної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр передбачено застосування коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства, що дорівнює трикратному розміру облікової ставки Національного банку України (далі – облікова ставка).
У ІІI кварталі 2018 року діяли 3 (три) облікові ставки – 17 відс., 17,5 відс. та 18 відс., затверджені рішеннями Правління Національного банку України від 24.05.2018 № 287-рш, від 12.07.2018 № 443-рш та від 06.09.2018 №593-рш відповідно.
З метою уникнення різнотлумачень ДФС України, базуючись на принципі рівномірності, обчислила розмір середньозваженої облікової ставки Національного банку України для визначення коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства для розрахунку величини податкового зобов’язання з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин. Тривалість дії облікової ставки у розмірі 17 відс. – 12 днів (01.07.2018 – 12.07.2018); 17,5 відс. – 56 днів (13.07.2018 – 06.09.2018); 18 відс. – 24 дні (07.09.2018 – 30.09.2018).
Отже, для обчислення податкових зобов’язань з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин середньозважена облікова ставка за III квартал 2018 року відповідає 17,57 відс.(17 відс. х 12 днів + 17,5 відс. х 56 днів + 18 відс. х 24 дні)/92).
Таким чином, платники рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин, які порушили строк регулярної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин у межах ділянок надр, на які їм надано спеціальні дозволи на користування надрами, обчислюють податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за III квартал 2018 року із застосуванням коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства у розмірі 52,7 відс. – трикратному розмірі середньозваженої облікової ставки Національного банку України.

Застосування довідки-розрахунку на виплату заробітної плати
платником ЄСВ

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області доводить, що відповідно до п. 3 Порядку прийняття банками розрахункових документів на виплату заробітної плати, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 453 (далі – Порядок № 453), довідка-розрахунок на виплату заробітної плати складається платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 453.
Контролюючі органи невідкладно погоджують довідку-розрахунок, наданий платником ЄСВ. Один примірник надається банку, другий – контролюючому органу, а третій залишається у платника ЄСВ.
Згідно з п. 4 Порядку № 453 у разі подання до банку одночасно із грошовим чеком та/або платіжним дорученням, та/або іншими розрахунковими документами на виплату заробітної плати за відповідний період документального підтвердження раніше сплаченого ЄСВ або оригіналу довідки-розрахунку, погодженого з контролюючим органом, банк має видати суму, зазначену в грошовому чеку, та/або виконати платіжне доручення або інший розрахунковий документ.
Документальним підтвердженням раніше сплаченого ЄСВ є розрахункові документи (документи на переказ готівки) про перерахування ЄСВ (у тому числі з поточного рахунку, відкритого в іншому банку), в яких у реквізиті «Призначення платежу» платник зазначив період, за який заробітна плата нарахована, а банк платника заповнив реквізит «Дата виконання».
У разі погодження контролюючим органом довідки-розрахунку на виплату заробітної плати за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 453 з від’ємним значенням рядка 5 «Сума єдиного внеску, яка зазначається в розрахунковому документі, та підлягає перерахуванню (р. 2 + р. 3 – р. 4)», банк приймає таку довідку-розрахунок до виконання за умови документального підтвердження сплаченого ЄСВ.
До уваги платників рентної плати!

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що Міністерством фінансів України наказом від 21 черпня 2018 року № 707, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14 вересня 2018 року за № 1057/32509 (далі – наказ № 707) затверджено Змін до форми Податкової декларації з рентної плати, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 17 серпня 2015 року № 719, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03 вересня 2015 року за № 1051/27496 із змінами.
Наказом № 707 визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства фінансів України від 17 вересня 2012 року № 1001 «Про затвердження форми Податкового розрахунку з рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 15 жовтня 2012 року за № 1733/22045.
Наказ № 707 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 12.10.2018 № 78 і цей наказ набирає чинності з 12 лютого 2019 року.
ГУ ДФС у Дніпропетровській області
проведено телефонну «гарячу лінію»
Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» начальника відділу ліцензування роздрібної торгівліалкогольними напоями та тютюновими виробами,контролю за виробництвом та обігом спирту, спиртовмісної продукції,алкогольних напоїв та тютюнових виробівуправління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарівГоловного управління ДФС у Дніпропетровській областіАндрія Первогона тему: «Контроль за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів»
Питання 1. Вітаю. Підкажіть будь ласка, чи змінились мінімально оптово-роздрібні ціна на алкогольні напої?
Відповідь. Добрий день. Відповідно до Постанови КМУ від 05 вересня 2018 року №748 «Про внесення змін до Постанови від 30.10.2008 №957», яка вступила в дію 02.10.2018 встановлено новий розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв. Так, одна пляшка горілки об’ємом 0,5л. міцністю 40% алк. повинна коштувати в роздрібній мережі не нижче 89,4 грн.
Питання 2. У мене таке питання: чи дійсно заборонено реалізовувати у м. Дніпро алкогольні напої після 22.00 годин?
Відповідь. Так. Закон України від 22 березня 2018 року № 2376-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових».
Так, рішенням Дніпровської міської ради від 23 травня 2018 року №41/32 встановлена заборона продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб'єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) на території м. Дніпра з 22.00 до 07.00 год. щодня, у тому числі у вихідні дні та на свята.
Питання 3. Яка відповідальність за реалізацію алкогольних напоїв у заборонений час доби?
Відповідь. Відповідно до ст. 17 ЗУ від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (із змінами та доповненнями) до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі 6800 гривень.
Питання 4. Хочу запитати. Чому на сигарах та сигаріллах з’явились марки акцизного податку з новим дизайном?
Відповідь. Відповідно до постанови КМУ від 04 квітня 2018 року № 257 «Деякі питання маркування тютюнових виробів» затверджено та з 01.07.18 запроваджено нові зразки марок акцизного податку для тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва (крім сигарет з фільтром та без фільтра, цигарок).

Договора про добровільну участь у системі загальнообов’язкового
державного соціального страхування: порядок укладення

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Державна фіскальна служба України листом від 19.10.2018 № 32462/7/99-99-13-02-01-17 «Про надання роз’яснення» (далі – Лист № 32462) щодо укладення договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Договір) повідомила наступне.
Відповідно до абзацу шостого п. 7 постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» із змінами та доповненнями позитивне рішення комісії про призначення житлової субсидії може бути прийнято лише у разі, коли особи на момент призначення житлової субсидії сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед днем звернення за призначенням житлової субсидії або сплачують єдиний внесок у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед місяцем, в якому житлова субсидія призначається без звернення громадянина.
Водночас відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов’язаної зі збором та веденням обліку ЄСВ, регулюються виключно Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464).
Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на зазначені відносини лише у випадках, передбачених Законом № 2464, або в частині, що не суперечить Закону № 2464 (частина 1 ст. 2 Закону № 2464).
Порядок укладення Договору врегульовано ст. 10 Закону № 2464 та розділом V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 року № 449 (далі – Інструкція).
Частиною першою ст. 10 Закону № 2464 визначено категорію платників, які мають право на добровільну сплату ЄСВ.
Особа, яка виявила бажання брати участь у системі добровільного страхування, подає до органів доходів і зборів за місцем проживання заяву за формою згідно з додатком 3 до Інструкції (далі – Заява), копію трудової книжки (за наявності), виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5) та копію документа, що посвідчує особу, а члени особистого селянського господарства надають також документ, що підтверджує їх членство в такому господарстві (пп. 1 п. 2 розділу V Інструкції).
Відповідно до частини сьомої ст. 10 Закону № 2464 та пп. 2
п. 2 розділу V Інструкції орган доходів і зборів відмовляє в укладенні Договору у разі, якщо особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, не відповідає вимогам щодо осіб, які мають право на добровільну сплату ЄСВ, надала неповні або недостовірні відомості, раніше уклала Договір, дія якого не припинена або за яким не виконано передбачені Договором умови, бажає укласти Договір на строк менше одного року (крім Договорів одноразової сплати).

В інших випадках відмова в укладенні Договору не допускається.
З особою, яка подала Заяву, після перевірки викладених у ній відомостей органами доходів і зборів у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання Заяви укладається Договір відповідно до типового Договору, наведеного у додатку 4 до Інструкції, а у разі бажання особи сплатити ЄСВ за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), Договір укладається за формою, наведеною в додатку 5 до Інструкції.
Особи, які мають право на добровільну сплату ЄСВ, беруть участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного у Договорі, але не менше одного року (крім Договорів про одноразову сплату) (частина друга ст. 10 Закону № 2464).
Враховуючи викладене, нормами Закону № 2464 передбачено укладення Договорів з:
членами особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню, – за всіма видами соціального страхування (на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та пенсійне страхування) укладених, з такими особами на строк не менше одного року;
особами, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, визначеними п. 1 частини першої ст. 4, та не належать до платників ЄСВ, визначених пунктами 4, 5 та 51 частини першої ст. 4 Закону № 2464, у тому числі іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, – на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на строк не менше одного року, крім Договору одноразової сплати, термін дії якого 10 календарних днів з дня його підписання.
Крім цього, приписами абзацу третього частини третьої ст. 10 Закону № 2464 чітко визначено терміни розгляду таких Заяв – не більше 30 календарних днів.
Нормами частини восьмої ст. 10 Закону № 2464 визначено, коли Договір може бути достроково розірваний.
Сплачені суми ЄСВ у разі дострокового розірвання Договору поверненню не підлягають, при цьому період, за який сплачено ЄСВ, враховується до страхового стажу тільки за умови подання Звіту про суми добровільних внесків, передбачених договором про добровільну участь, які підлягають сплаті, та суми доплати до органів доходів і зборів згідно з додатком 6 (далі – Звіт) до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 (підпункт 3 пункту 3 розділу V Інструкції).
Якщо укладений Договір достроково припинено або не виконано умови договору, штрафні санкції за такі порушення не передбачено, а Звіт подається за періоди, за які сплачено страхові кошти.
При цьому особам, які не виконали умов Договору та виявили бажання знову брати участь у добровільному страхуванні, у подальшому в укладенні Договору буде відмовлено.
Лист № 32462 розміщено у розділі «Нормативні та інформаційні документи» сервісу «Загально-доступний інформаційно-довідковй ресурс» ДФС України.

Зобов’язання із сплати ЄСВ
мають пріоритет майже перед усіма іншими зобов’язаннями

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що частиною 12 ст. 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) визначено, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.
За наявності у платника ЄСВ одночасно із зобов’язаннями із сплати ЄСВ зобов’язань із сплати податків, інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами зобов’язання із сплати ЄСВ виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу).
Відповідно до частини 11 ст. 9 Закону № 2464 у разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом № 2464, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

«Гаряча лінія» ДФС України на захисті соціальних гарантій громадян

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що офіційне працевлаштування для найманого працівника – це гарантія роботодавцем соціальних, економічних, трудових та інших прав працівника, зокрема, права на відпустку, оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, соціальне страхування, достроковий вихід на пенсію у випадках, визначених законодавством України.
Отже, без офіційного працевлаштування втрачається страховий стаж, необхідний для виходу на заслужений відпочинок та гідний розмір пенсії в майбутньому.
Звертаємо увагу, що контролюючі органи можуть здійснювати перевірки щодо виявлення неоформлених найманих працівників та виявлення осіб які здійснюють господарську діяльність без державної реєстрації.
Відповідно до ст. 81 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) посадові особи контролюючого органу мають право приступити до проведення документальної виїзної перевірки (планової, позапланової), фактичної перевірки за наявності підстав для їх проведення, визначених ПКУ, та за умови пред’явлення або надіслання у випадках, визначених ПКУ, таких документів:
направлення на проведення такої перевірки, в якому зазначаються дата видачі, найменування контролюючого органу, реквізити наказу про проведення відповідної перевірки, найменування та реквізити суб’єкта (прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – платника податку, який перевіряється) або об’єкта, перевірка якого проводиться, мета, вид (документальна планова/позапланова або фактична), підстави, дата початку та тривалість перевірки, посада та прізвище посадової (службової) особи, яка проводитиме перевірку. Направлення на перевірку у такому випадку є дійсним за наявності підпису керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, що скріплений печаткою контролюючого органу;
копії наказу про проведення перевірки, в якому зазначаються дата видачі, найменування контролюючого органу, найменування та реквізити суб’єкта (прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – платника податку, який перевіряється) та у разі проведення перевірки в іншому місці – адреса об’єкта, перевірка якого проводиться, мета, вид (документальна планова/позапланова або фактична перевірка), підстави для проведення перевірки, визначені ПКУ, дата початку і тривалість перевірки, період діяльності, який буде перевірятися. Наказ про проведення перевірки є дійсним за наявності підпису керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу та скріплення печаткою контролюючого органу;
службового посвідчення осіб, які зазначені в направленні на проведення перевірки.
Наголошуємо, що наймані працівники мають можливість повідомляти про факти порушень податкового законодавства з боку роботодавців на «гарячу лінію» ДФС України за телефоном: 0-800-501-007.

До уваги платників податків!
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області доводить наступне.
З метою забезпечення якісного сервісного обслуговування платників та комфортних умов щодо обміну електронними документами з контролюючими органами Державна фіскальна служба України повідомила, що з 01.11.2018:
підписання повідомлень ДФС (квитанцій, інформаційних розсилок, тощо) здійснюється окремим сертифікатом, призначеним для накладання електронного цифрового підпису: SFS_2018_1.cer
зашифрування повідомлень на ДФС (звітність, тощо) здійснюється окремим сертифікатом, призначеним для шифрування: SFS_2018_2.cer.
Інформацію розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням
http://sfs.gov.ua/anonsi/19274.html

Протягом дев’яти місяців 2018 року сервіс ДФС України «Пульс»
отримав 466 запитів від платників Дніпропетровщини
Впродовж трьох кварталів поточного року на антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби України «Пульс» звернулося 466 заявників Дніпропетровської області.
«Більше половини питань (258), порушених у зверненнях, стосувалися звітності та реєстрації податкових накладних. Також, за допомогою сервісу «Пульс» заявники звертались з питань щодо роботи органів ДФС Дніпропетровської області (130 звернень). Крім того, з приводу роботи системи електронного адміністрування ПДВ зателефонували 27 платників. Робота Центрів обслуговування платників турбувала 16 громадян. З питаннями щодо перевірок суб’єктів господарювання звернулось 12 платників. Безпосередньо антикорупційної тематики сервісу стосувалося 10 звернень. Інших питань – 13», – зазначила заступник начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Вікторія Каліногорська.
Усі звернення оперативно розглянуті у встановлений термін та вирішені по суті.
Нагадаємо, що за допомогою сервісу «Пульс» можна проінформувати про неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби, оперативно та в повному обсязі вирішити суперечливі питання, які виникають у сфері адміністрування податків та у митній сфері. Телефон цілодобової лінії 0-800-501-007 (напрямок «4»).

До уваги платників податків!

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян» громадяни можуть надсилати до ДФС електронне звернення (пропозиції, зауваження, заяви, клопотання, скарги) виключно на електронну адресу zvernennya@sfs.gov.ua зі своїм підписом, який може бути відсканованим, сфотографованим.
Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, відповідно до частини восьмої статті 5 Закону України «Про звернення громадян» буде повернуто без розгляду через десять днів від дня його надходження.
Також опрацьовуються електронні звернення громадян, підписані із застосуванням електронного цифрового підпису.
Довідково: відомості про електронну адресу zvernennya@sfs.gov.ua розміщено на офіційному веб-порталі ДФС (sfs.gov.ua) у розділах:
«Контакти» за посиланням http://sfs.gov.ua/others/kontakti/kontakti-dlya-podannya-zvernen;
«Діяльність»-«Звернення громадян»-«Реєстрація звернень» за посиланням http://sfs.gov.ua/priymalnya-gromadyan/zvernennya-gromadyan/reestratsiya/.
Інформацію розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням

Виграш у лотерею: оподаткування у фізичної особи

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що основні засади державного регулювання лотерейної сфери в Україні, створення сприятливих умов для розвитку лотерейного ринку встановлено Законом України від 06 вересня 2012 року № 5204-VI «Про державні лотереї в Україні».
Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
Так, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб (далі – платник податку) включаються, зокрема доходи у вигляді виграшів, призів (пп. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).
Особливості нарахування (виплати) та оподаткування виграшів та призів регулюються п. 170.6 ст. 170 ПКУ, згідно з пп. 170.6.1 якого податковим агентом платника податку під час нарахування (виплати, надання) на його користь доходу у вигляді виграшів (призів) у лотерею чи в інші розіграші, є особа, яка здійснює таке нарахування (виплату).
Відповідно до пп. 170.6.2 п. 170.6 ст. 170 ПКУ податковим агентом – оператором лотереї у строки, визначені ПКУ для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума податку на доходи фізичних осіб, нарахованого за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 відсотків), із загальної суми виграшів (призів), виплачених за податковий (звітний) місяць гравцям у лотерею.
Під час нарахування (виплати) доходів у вигляді виграшів у лотерею або в інших розіграшах, які передбачають попереднє придбання платником податку права на участь у таких лотереях чи розіграшах, не беруться до уваги витрати платника податку у зв’язку з отриманням такого доходу (пп. 170.6.4 п. 170.6 ст. 170 ПКУ).
Доходи, зазначені у п. 170.6 ст. 170 ПКУ, остаточно оподатковуються під час їх виплати за їх рахунок (пп 170.6.5 п. 170.6 ст. 170 ПКУ).
Крім того, відповідно до пп. 1.1 п. 16підрозділу 10 розділу XX ПКУ платниками військового збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 ПКУ, зокрема фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.
Згідно з п.п. 1.2 п. 16підрозділу 10 розділу XX ПКУ об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ.
Пунктом 163.1 ст. 163 ПКУ передбачено, що об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.
Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст. 168 ПКУу (пп. 1.4 п. 16підрозділу 10 розділу XX ПКУ).
Відповідно до пп. 1.3 п. 16підрозділу 10 розділу XX ПКУ ставка збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 16підрозділу 10 розділу XX ПКУ.
Отже, дохід у вигляді виграшів у лотерею включається до загального місячного (річного) оподаткованого доходу платника податку та оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків і військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Уточнення фінансової звітності: показники декларації з податку на прибуток підприємств уточнюються відповідно до норм ПКУ

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що підприємства можуть подавати уточнену фінасову звітність на заміну раніше поданої звітності за результатами проведення аудиторської перевірки з метою виправлення самостійно виявлених помилок або інших причин (п. 2 Порядку подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28 лютого 2000 року № 419 із змінами та доповненнями).
Подання та оприлюднення уточненої фінансової звітності та уточненої консолідованої фінансової звітності здійснюється у такому самому порядку, що і звітності, яка уточнюється.
Якщо внаслідок виявлених у фінансовій звітності помилок підлягають уточненню показники декларації з податку на прибуток підприємств, таке уточнення здійснюється відповідно до положень ст. 50 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями із поданням до уточнюючої декларації уточненої фінансової звітності за відповідний звітний період.

До уваги платників ПДВ!

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує про наступне.
Якщо на дату повернення суми попередньої оплати (авансу)/поставлених товарів у зв’язку із зміною кількості поставлених товарів/послуг без зміни їх ціни постачальник (продавець) складає розрахунок коригування (далі – РК) до податкової накладної (далі – ПН), яка була складена на дату отримання коштів/постачання товарів, то у першому рядку табличної частини (розділ Б) такого РК:
у графі 1 зазначається порядковий номер рядка ПН, який коригується;
у графі 2 зазначається причина коригування «Зміна кількості». Причина коригування вказується в графі 2 без лапок та інших додаткових розділових знаків;
значення граф 3–6 відповідає значенню відповідно граф 2–5 рядка ПН, що коригується;
у графі 7 «Коригування кількості; зміна кількості, об’єму, обсягу (–)(+)» зі знаком «–» зазначається значення графи 6 рядка ПН, що коригується;
у графі 8 «Коригування кількості; ціна постачання товарів/послуг» зазначається значення графи 7 рядка ПН, що коригується;знак «–» у цій графі не вказується;
графи 9–10 «Коригування вартості» не заповнюються;
значення граф 11, 12 відповідає значенню відповідно граф 8, 9 рядка ПН, що коригується;
у графі 13 зі знаком «–» зазначається значення графи 10 рядка ПН, що коригується.
Одночасно заповнюється другий рядок табличної частини (розділ Б) такого РК, у якому:
у графі 1 зазначається новий черговий порядковий номер рядка, якого не було в ПН, що коригується (наприклад, якщо в ПН, що коригується, було 10 рядків, то у графі 1 зазначається номер 11).
у графі 2 зазначається причина коригування «Зміна кількості». Причина коригування вказується в графі 2 без лапок та інших додаткових розділових знаків. Запис у графі 2 першого і другого рядків не повинен відрізнятися;
значення граф 3–6 відповідає значенню відповідно граф 2–5 рядка податкової накладної, що коригується;
у графі 7 «Коригування кількості; зміна кількості, об’єму, обсягу (–)(+)» зазначається нове (змінене, правильне) значення кількості товарів/послуг;
у графі 8 «Коригування кількості; ціна постачання товарів/послуг» зазначається значення графи 7 рядка ПН, що коригується;
графи 9–10 не заповнюються;
значення граф 11, 12 відповідає значенню відповідно граф 8, 9 рядка ПН, що коригується;
у графі 13 зазначається правильне значення обсягу постачання (без урахування ПДВ).

Не задекларували доходи – податковим законодавством
передбачена відповідальність
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що громадяни, які ще не задекларували доходи, отримані ними у 2017 році, зобов’язані надати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) та самостійно сплатити суми податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору.
Зауважуємо, що у разі, якщо платник податків не подав Декларацію, контролюючий орган приймає рішення про проведення перевірки та самостійно визначає суму податкового зобов’язання.
Крім цього, вказане порушення тягне за собою накладення на платника податків штрафу у розмірі 25 відсотків суми визначеного податкового зобов’язання (ст. 123 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ)).
Також нагадуємо, що відповідно до ст.166 ПКУ платник податку на доходи фізичних осіб (далі – платник ПДФО) має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.
Згідно з пп. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 ПКУ підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником ПДФО у річній Декларації, яка подається по 31 грудня включно, наступного за звітним податкового року.
З 07.11.2018 отримати сертифікати відкритих ключів
за довіреністю буде неможливо

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що з 07 листопада 2018 року набирає чинності Закон України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги»(далі – Закон № 2155).
Пунктом 2 ст. 22 Закону № 2155 встановлено, що ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи, відповідно до законодавства про Єдиний державний демографічний реєстр та про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи.
Таким чином, починаючи з 07.11.2018 отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю (у т.ч. посвідченою нотаріально) буде неможливо.

Роботодавцям необхідно зробити крок на зустріч суспільству –
легалізувати зайнятість працівників

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що у разі виявлення використання праці неоформлених працівників, несвоєчасної та не у повному обсязі виплати заробітної плати, недодержання мінімальних соціальних гарантій громадян законодавством України суттєво посилено відповідальність для роботодавців.
Зокрема, ст. 265 Кодексу законів про працю від 10.12.1971 № 322-VIII із змінами та доповненнями передбачає таку фінансову відповідальність для юридичних та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю:
фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (111 690 грн) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;
порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати (11 169 грн);
недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (виплата зарплати нижче мінімальної) – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (37 230 грн) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;
Також ст. 41 (пункти 1 – 4) Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X із змінами та доповненнями передбачає таку адміністративну відповідальність:
порушення встановлених термінів виплати зарплати, виплата її не в повному обсязі, а також інші порушення законодавства про працю – штраф з посадових осіб та приватних підприємців від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі – нмдг) (від 510 до 1 700 грн). У разі повторного вчинення протягом року – штраф від 100 до 300 нмдг (від 1 700 до 5 100 грн);
фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), допуск до роботи іноземця або особи без громадянства та осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо надання статусу біженця, на умовах трудового договору (контракту) без дозволу на застосування праці іноземця або особи без громадянства – штраф з посадових осіб та приватних підприємців від 500 до 1 000 нмдг (від 8 500 до 17 000 грн). У разі повторного вчинення протягом року – штраф від 1 000 до 2 000 нмдг (від 17 000 до 34 000 грн).
Отже, роботодавцям необхідно зробити крок на зустріч суспільству – легалізувати зайнятість працівників та відмовитись від виплати заробітної плати «в конвертах».

Система e-Receipt: бізнес очікують зміни
щодо реєстрації розрахункових операцій

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що постановою Кабінету Міністрів України від 13 червня 2018 року № 472 (далі – Постанова № 472) було затверджено проведення пілотного проекту щодо реєстрації та експлуатації новітніх моделей програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій.
Отже, бізнес очікують зміни щодо реєстрації розрахункових операцій, які дозволять спростити та здешевити процес, а також покращити умови ведення господарської діяльності.
Слід зазначити, що інноваційна електронна система e-Receipt передбачає:
можливість використання новітніх моделей комплексів та їх миттєву фіскалізацію;
можливість використання контрольно-звітної інформації, що передається від пристрою (чеки) суб’єктами господарювання, для самоконтролю та громадянами для захисту їх прав як споживачів;
відмову від друку паперових чеків;
відмову від послуг інформаційного екваєра;
безкоштовне програмне забезпечення та інтерфейси користувачів — суб’єктів господарювання та покупців;
створення центру супроводження бізнесу, який включатиме адміністраторів серверного обладнання та службу підтримки користувачів;
цілодобову доступність користувачів до системи, можливість їх обслуговування у режимі 24/7/365.
Заходи, які здійснюються для вдосконалення процедур реєстрації і застосування РРО, спрямовано на дерегуляцію відносин між державою та бізнесом у сфері застосування РРО, адже створення нової системи з досить широким функціоналом стане не тільки ефективним інструментом контролю за проведенням розрахункових операцій з боку держави, а й зручним електронним сервісом для користувачів РРО та громадян-покупців.
Нагадуємо, що інноваційна система реєстрації та обліку реєстраторів розрахункових операцій – e-Receipt, розроблена ДФС, передбачає оnline реєстрацію пристроїв (персональні комп’ютери, планшети,смартфони), без подання до контролюючих органів будь-яких паперових документів та не потребує абонентської плати за користування нею.
Е-Receipt може бути встановлена та підтримуватиметься будь-яким пристроєм. Вона передбачає програмне забезпечення для платника (продавця), покупця та ДФС, а також буде інтегрована з «Електронним кабінетом».
Всі кейси цієї системи є безкоштовними для її користувачів та не потребують абонентської плати за користування. Крім того, система e-Receipt працюватиме цілодобово та міститиме значний масив інформації для забезпечення потреб її користувачів.
Система e-Receipt також матиме можливість інтегруватися з іншими системами ДФС та бухгалтерськими програмами, відповідатиме вимогам захисту інформації та передбачатиме мінімальні затрати часу на процес фіскалізації.

Альтернатива діючим РРО

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що система e-Receipt – «Електронний чек», яка реалізується у рамках пілотного проекту Державної фіскальної служби України, має на меті здійснення позитивних змін у ланці «підприємець – споживач».
Запроваджена новація полягає у альтернативному технологічному рішенні у сфері реєстрації розрахункових операцій в галузі торгівлі, а саме – без застосування традиційних реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО).
Звертаємо увагу, що система e-Receipt може бути встановлена на будь-який пристрій: персональний комп’ютер, планшет, смартфон – вона доступна та безкоштовна, при цьому вона може бути інтегрована з іншими системами Державної фіскальної служби України та бухгалтерськими программами, тобто у практику впроваджується електронний додаток, зокрема, до смартфона, який і буде виконувати функцію РРО.
Система має найвищий ступінь захисту і спроможна працювати 24 години на добу та 7 днів на тиждень. Застосування цієї моделі позбавляє необхідності придбавати традиційний РРО та друкувати паперові чеки.
Громадяни зможуть перевірити фіскальний чек у відкритій частині «Електронного кабінету».
Система «Електронний чек» – зручна та економна для підприємців, вона дозволить підвищити ефективність контролю за розрахунковими операціями та оперативно виявляти факти порушень при здійсненні таких операцій, а це зменшить обсяги тіньового обігу товарів, перш за все підакцизної групи.
Пілотний проект ДФС України «Електронний чек» в дії
Кам’янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу плаників, що триває пілотний проект електронної системи – «Електронний чек»(e-Receipt), запроваджений Державною фіскальною службою України.
Завдання новітньої моделі полягає у впровадженні альтернативного технологічного рішення для реєстрації розрахункових операцій у сфері торгівлі без застосування традиційних реєстраторів розрахункових операцій (касові апарати).
Слід зазначити, що програма «Електронний чек» має низку суттєвих переваг, зокрема:
систему можна встановити на будь-який пристрій – персональний комп’ютер, планшет чи смартфон;
вона доступна, безкоштовна та може бути інтегрована з іншими системами ДФС і бухгалтерськими програмами;
має найвищий ступінь захисту й працює 24 години на добу та 7 днів на тиждень.
Водночас, застосування такої моделі на практиці позбавляє необхідності встановлювати традиційний касовий апарат і відповідно друкувати паперові чеки. Фіскальний чек громадяни зможуть перевірити у відкритій частині Електронного кабінету, розміщеного на офіційному веб-порталі ДФС України. Це дає змогу покупцю (у разі необхідності) захисти свої права як споживача: скористатися електронним чеком та пред’явити його.

Заповнення реквізитів «Призначення платежу»
та «Отримувач» платіжного доручення на сплату ЄСВ

Кам'янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що вимоги щодо заповнення платіжних документів на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) визначені Порядком заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 року № 666 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 666).
Так, відповідно до п. 5 Порядку № 666 при сплаті ЄСВ поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:
у полі № 1 – зазначається службовий код («*»);
у полі № 2 – друкується розділовий знак «;» та код виду сплати («101» – Сплата суми єдиного внеску);
у полі № 3 – друкується розділовий знак «;» та код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату;
у полі № 4 – друкується розділовий знак «;» та роз’яснювальна інформація про призначення платежу;
у полі № 5 – друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється;
у полі № 6 – друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється;
у полі № 7 – друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється.
Відповідно до п. 15 додатка 7 до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року № 22 (далі – Інструкція № 22), при заповненні реквізита «Отримувач»:
зазначаються найменування отримувача, що відповідає найменуванню отримувача, яке заявлене в банку отримувача у картці із зразками підписів, або його скорочене найменування, яке відповідає зареєстрованому в установчих документах;
зазначається прізвище, ім’я, по батькові отримувача, що відповідає прізвищу, імені, по батькові отримувача, яке заявлене в банку отримувача у картці із зразками підписів;
під час сплати платежів до бюджету зазначаються найменування (повне або скорочене) відповідної установи, на ім’я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, найменування території та код бюджетної класифікації.
Зазначений Інструкцією № 22 порядок розповсюджується і на платників ЄСВ.
При цьому, відповідно до частини шостої ст. 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями для зарахування ЄСВ в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, та його територіальних органах відкриваються в установленому порядку небюджетні рахунки відповідному органу доходів і зборів.
Оскільки ЄСВ не належить до доходів бюджету, то код бюджетної класифікації не вказується, а у полі «Отримувач» платіжного доручення зазначаються найменування органу ДФС та його код за ЄДРПОУ.


При заповненні платіжних документів необхідно
дотримуватись вимог Порядку №666
Кам’янська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує платникам, що необхідно чітко дотримуватись правильності заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжних документів з використанням кодів видів сплати відповідно до наказу Мінфіну від 24.07.2015 №666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів» (із змінами)
У разі перерахування коштів в рахунок погашення боргу з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ), при заповненні призначення платежу у полі №2 друкується код виду сплати «140», який символізує «Надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску».
Так, наприклад, при сплаті заборгованості з ЄСВ поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином :
1 – службовий код («*»);
2 – код виду сплати («140» – надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску);
3 – код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату;
4 – друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу;
5 – не заповнюється;
6 – не заповнюється;
7 – не заповнюється.
Слід зауважити, що пробіли між розділовим знаком «;» та інформацією, яка зазначається у кожному полі, не ставляться.

Протидія корупції в органах ДФС України

Одним із важливих аспектів сучасної державної правової політики в Україні є реформування системи запобігання і протидії корупції. Досягнення успіху у цьому процесі є передумовою для формування у суспільстві довіри до влади, зростання економічного потенціалу держави, покращення добробуту громадян України.
Корупція – багатоаспектне соціально – економічне, політичне, правове та морально-етичне явище, яке складається з цілого комплексу протиправних дій і неетичних вчинків та завдає істотної шкоди нормальному функціонуванню моральних та правових відносин у суспільстві й державі.
Удосконалення антикорупційного законодавства України, утворення нових антикорупційних інституцій зумовило останнім часом докорінні зміни національної системи запобігання та протидії корупції.
Кам’янська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що правові та організаційні засади функціонування системи запобігання корупції в Україні визначені Законом України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 за № 1700-VII, що набув чинності 24 квітня 2015 року (далі – Закон). Закон покликаний сприяти запобіганню корупції через застосування превентивних антикорупційних механізмів, виявленню корупційних правопорушень та усунення їх наслідків.
Відповідно до статті 65 Закону за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень особи, уповноважені на виконання функцій держави, притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку.
Окремо необхідно зазначити, що у Кримінальному кодексі України визначено також відповідальність за пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди службовій особі (стаття 369). Тобто особа, яка пропонує, надає, обіцяє неправомірну вигоду, також несе кримінальну відповідальність.
Запобігання проявам корупції є одним з найвідповідальніших напрямів в діяльності органів Державної фіскальної служби України, а запорука успіху у боротьбі з корупцією - це прозорість та відкритість.
Кам’янська ОДПІ нагадує, що сервіс «Пульс», який покликаний подолати корупцію в лавах відомства, ліквідувати перешкоди, що заважають здійснювати підприємницьку діяльність, усунути складнощі у спілкуванні із посадовими особами. Залишити інформацію щодо неправомірних дій та бездіяльності працівників органів ДФС та інших питань можна зателефонувавши до Контакт-центру ДФС за номером 0800-501-007 та обравши відповідний напрямок у меню інтерактивного голосового автовідповідача (4 – для залишення інформації на сервіс «Пульс»).

На Львівщині упереджено вивезення 16,8 кг бурштину

Бурштин, загальною вагою 16,8 кг, намагався вивезти громадянин України, який прямував у приватну поїздку з України до Республіки Польща через пункт пропуску «Рава-Руська-Хребенне» митного поста «Рава-Руська» Львівської митниці ДФС на особистому автомобілі, обравши смугу спрощеного митного контролю «зелений коридор».
Під час здійснення митного контролю транспортного засобу з використанням технічних засобів митного контролю було виявлено 4 чорні пакунки, виготовлені з тканини, в яких знаходилися тверді предмети різної форми, коричневого кольору різних відтінків.
Прихований вантаж знаходився в конструктивних порожнинах за декоративними обшивками чотирьох дверей автомобіля. Доступ до вказаних предметів став можливий після демонтажу декоративних обшивок.
Відносно громадянина складено протокол про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України.

На Львівщині викрито спробу ввезення шин для легкових автівок за заниженою вартістю

У зону митного контролю пункту пропуску «Шегині - Медика» митного поста «Мостиська» Львівської митниці ДФС заїхав вантажний транспортний засіб у напрямку «в’їзд в Україну» у митному режимі «імпорт», яким здійснювалося переміщення товару «шини пневматичні нові гумові для легкових автомобілів».
Згідно з поданими товаросупровідними документами загальна вага товару становить 13663,5 кг брутто, а заявлена вартість 29412,9 USD.
Для з`ясування законності здійснення вищевказаної зовнішньоекономічної операції Львівською митницею ДФС було надіслано лист до митної агенції Республіки Польща з метою отримання копій товаросупровідних документів, які були підставою для експорту цього товару з території Євросоюзу.
Відповідно до отриманих документів вартість товару «шини пневматичні нові гумові», що переміщуються становить 36 561,77 EUR (згідно з курсом НБУ становить 1 179 344 грн. 07 коп.).
Таким чином керівник фірми-отримувача вчинив дії, спрямовані на переміщення через митний кордон України товарів з приховуванням від митного контролю шляхом подання органу доходів і зборів як підстави для переміщення документів, що містять неправдиві відомості щодо митної вартості товарів.
Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого частиною 1 статті 483 Митного кодексу України. Товари, безпосередні предмети порушення митних правил, тимчасово вилучені та передані на склад Львівської митниці ДФС.

Волинські митники на посту Ягодин вилучили у громадянина незадекларовані набої та пневматичну гвинтівку

Пасажир рейсового автобусу "Пулави-Луцьк", який в'їжджав в Україну з Республіки Польща "зеленим коридором" митного посту Ягодин, намагався ввезти 8 коробок набоїв та пневматичну гвинтівку калібром 5,5 мм. Волинські митники виявили їх під час проведення огляду у багажному відділенні.
Зокрема, гвинтівка "HATSANSRTIKERcal. 5.5 mmGREY" містилась у картонній коробці виробника, а набої різних специфікацій - у дорожній сумці громадянина.
Правоохоронним органам надіслано повідомлення про протиправне діяння, що може містити ознаки злочину за статтею 263 Кримінального Кодексу України. Предмети правопорушення тимчасово вилучені до рішення суду.

Громадянин Туреччини намагався незаконно ввезти 6 кг тютюну для кальяну

Чергову спробу незаконного ввезення підакцизної продукції попередили співробітники Запорізької митниці ДФС у міжнародному аеропорту м. Запоріжжя.
Під час оформлення пасажирів рейсу зі Стамбулу громадянин Туреччини обрав для проходження митного контролю "зелений коридор", тим самим засвідчивши відсутність товарів, що обмежені або заборонені для переміщення через кордон.
Натомість після перетину "білої смуги" "зеленого коридору" фахівці митниці виявили у його ручній поклажі окрім особистих речей 6,250 кілограма тютюну для кальяну (9 упаковок по 8 картонних коробок, 5 упаковок по 14 картонних коробок).
Таким чином громадянин порушив митні правила, передбачені статтями 376, 378, 471 Митного кодексу України. Продукцію тимчасово вилучено, дозволену до ввезення норму повернуто, а саме – одну упаковку вагою 250 грамів.
Стосовно громадянина складено протокол про порушення митних правил.

Викрито махінації на ремонті доріг на суму 18,02 млн гривень

Підрозділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Дніпропетровській області спільно з регіональною прокуратурою встановлені факти можливого привласнення бюджетних коштів.
Так, протягом 2017 року одне з товариств з обмеженою відповідальністю м. Дніпра на замовлення державного підприємства виконувало поточний ремонт автомобільних доріг загального користування державного значення.
Проведеним дослідженням встановлено, що посадові особи зазначеного товариства з метою легалізації (відмивання) коштів здійснили безтоварні фінансові операції з низкою підприємств, діяльність яких має наявні ознаки "фіктивності" та характеризується невідповідністю номенклатури придбаних та реалізованих товарів. Крім того, до офіційних документів податкової звітності свідомо були внесені неправдиві відомості щодо фінансово-господарської діяльності.
Загальна сума можливої легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, склала 18,02 млн. гривень.
За даними фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 209 КК України. Здійснюється кримінальне провадження.

На Львівщині вилучено понад 2,5 тонни незадекларованих продуктів харчування

31.10.18 співробітниками управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії спільно з працівниками СБУ у Львівській області проведено переогляд автобуса з українською реєстрацією, що здійснював нерегулярні пасажирські перевезення за маршрутом Рава- Руська -Томашів.
Під час перегляду було виявлено приховані товари, які знаходилися у створених конструктивних порожнинах автобуса, тобто тайниках. Всього виявлено понад 1,5 тонни товару, а саме сири, оливки, артишоки та інше. Складається протокол про порушення митних правил. Транспортний засіб буде конфісковано.
Сьогодні ж вночі стався аналогічний випадок на пункті пропуску «Краківець». Управлінням протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Львівській митниці ДФС виявлено близько тонни продуктів харчування, що не були відповідним чином задекларовані. Товар знаходився в рейсовому автобусі, який прямував за маршрутом «Варшава-Івано-Франківськ». Складається протокол, вантаж буде вилучений.

У м. Харкові затримано посадовця при одержанні 80 тис. грн. хабара

ДФС позбавляється хабарників. 1 листопада 2018 року в ході оперативного супроводження діяльності спільних робочих груп з відпрацювання ризикових суб’єктів господарювання Головним управлінням внутрішньої безпеки ДФС спільно з ГУБКОЗ СБУ України, Нацполіцією під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України затримано «на гарячому» головного державного інспектора ОДПI у Київському районі м. Харкова.
Посадовець затримана при одержанні чергового траншу неправомірної винагороди у розмірі 80 тис. грн за не перешкоджання господарській діяльності підприємства. До цього вона отримувала гроші ще два рази. Загальна сума неправомірної винагороди мала скласти 200 тис. грн.
Операція з документування протиправної діяльності головного державного інспектора тривала протягом місяця.
Дії податківця кваліфікуються за ч. 3 ст. 368 КК України. Слідчі дії тривають.

На Львівщині упереджено переміщення 7,7 кг бурштину, прихованого у паливному баці автівки

Працівниками Управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Львівської митниці ДФС викрито факт переміщення з приховуванням від митного контролю партії бурштину.
На митному посту «Краковець» під час проведення митного контролю автомобіля, який прямував смугою руху «червоний коридор», громадянка України (водій автівки) при письмовому декларуванні заявила про відсутність будь-яких товарів, які обмеженні для переміщення або підлягають обов’язковому декларуванню та оподаткуванню.
Однак у митників виникла підозра щодо наявності у транспортному засобі незадекларованих товарів.
Автомобіль було скеровано у бокс поглибленого огляду транспортних засобів, де з використанням технічних засобів митного контролю виявлено прихований товар, а саме:
- каміння органогенного утворення неправильних форм, необроблене, різних розмірів від світло-коричневого до темно-коричневого кольору загальною вагою 7 кг 740 г;
- цигарки «MARLBORO goldlesssmell» з акцизними марками України у кількості 139 пачок, вартість однієї пачки згідно з маркуванням 37 грн 14 коп.
Товар знаходився в порожнині паливного баку транспортного засобу, який був попередньо зашпакльований шпаклівкою та задутий піском. Паливний бак кустарним способом був розділений на дві частини, в одній з яких знаходився вилучений вищезгаданий товар, а в іншій частині дизельне пальне.
Таким чином, громадянка України, вчинила дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю з використанням спеціально виготовленого сховища (тайника).
Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбачених ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України. За вказаним фактом складено протокол про порушення митних правил.

У торф’яних брикетах митники знайшли партію контрабандних сигарет

У міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Краковець-Корчова» під час митного контролю вантажного транспортного засобу працівники Львівської митниці вилучили 16600 пачок цигарок.
Так, громадянин України, водій з Львівщини, прибув у пункт пропуску на виїзд з України. Для переміщення обрав смугу руху «червоний коридор». До митного контролю подав товаросупровідні документи, згідно з якими на адресу підприємства в Празі перевозив майже 22 тонни торф’яних пресованих паливних брикетів.
Під час митного контролю у працівників митниці виникли підозри про можливе приховування товарів від митного контролю. Автомобіль скерували у місце поглибленого огляду. Там в поліетиленових мішках разом із торф’яними паливними брикетами виявили сигарети, які містились в прозорих герметичних упакуваннях, обклеєних плівкою із структурою брикету.
За цим фактом складено протокол про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 483 Митного кодексу України. Сигарети вартістю майже 500 тис. грн. вилучено. Справу скерують до суду.

Львівські митники виявили прихований в стелі туристичного автобусу сир

У пункті пропуску «Рава-Руська-Хребенне» митного поста «Рава-Руська» Львівської митниці ДФС у туристичному автобусі марки «RENAULT SFR115» виявили приховані за обшивкою стелі автобусу 94 кг сиру.
Водій автобусу, громадянин України, повертався зі службової поїздки з Республіки Польща в Україну. У ході письмового декларування він заявив про наявність частин меблів одного дивану вартістю 30 євро, а також крісла вартістю 10 євро та про відсутність будь-яких інших товарів, що підлягають обов`язковому декларуванню та оподаткуванню, або товарів обмежених до переміщення через митний кордон України.
При здійсненні митного контролю автобусу у боксі для поглибленого огляду товарів та транспортних засобів, за допомогою технічних засобів митного контролю, виявлено товар (сир твердий марок «Serenada Radamer» та «Serenada Salami», виробництво Республіка Польща), на який встановлено обмеження щодо ввезення та який переміщувався з приховуванням від митного контролю.
Прихований товар знаходився за обшивкою стелі автобуса в вентиляційних порожнинах. Доступ до прихованого товару став можливим після демонтажу панелів кондиціонера автобуса. Всього виявлено94 кгсиру.
Виявлений товар водій визнав своєю власністю.
За вказаним фактом складено протокол про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 483 Митного кодексу України.
Сир та транспортний засіб тимчасово вилучено відповідно до вимог ст. 511 Митного кодексу України.

Сектор організації роботи
Кам’янської ОДПІ
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор