www.petrikiv-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА П'ятниця, 19 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій

05.03.2019
Версія для друку Написати листа
З початку року до місцевих бюджетів надійшло 40,4 млрд гривень

У січні-лютому 2019 року до місцевих бюджетів надійшло 40,4 млрд грн платежів, що контролюються ДФС. Це на 22,6%, або на 7,5 млрд грн перевищує надходження відповідного періоду минулого року.


У лютому до місцевих бюджетів платниками податків спрямовано 22,1 млрд грн. Порівняно з лютим минулого року надходження зросли на 23,5%, або на 4,2 млрд грн.
З початку року до зведеного бюджету надійшло 38,7 млрд грн податку на доходи фізичних осіб. Це на 22,9%, або на 7,2 млрд грн більше, ніж у відповідному періоді минулого року.
Надходження податку на доходи фізичних осіб у лютому склали 20,8 млрд грн. Порівняно з лютим минулого року ці надходження зросли на 23%, або на 3,9 млрд грн.

У січні - лютому до загального фонду держбюджету зібрано майже 130 млрд грн

За оперативними даними у січні – лютому 2019 року надходження (збір) до загального фонду державного бюджету по платежах, що контролюються ДФС, склали 129,8 млрд грн. Це на 9,4 млрд грн, або на 7,8% перевищує відповідний показник січня – лютого 2018 року.
До загального фонду держбюджету у лютому поточного року зібрано 67,7 млрд грн, що на 7,4 млрд грн, або на 12,3% перевищує надходження лютого минулого року.
Податкових платежів до загального фонду держбюджету у лютому зібрано у розмірі 42,1 млрд грн. Це на 17,6% або на 6,3 млрд грн перевищує минулорічний показник. Митних платежів – 25,6 млрд грн, що на 1,1 млрд грн, або на 4% більше, ніж у лютому минулого року.

ТОП-результати митного оформлення авто з іноземною реєстрацією за час дії пільгового періоду

Топ-п’ятірка митниць, якими оформлено найбільшу кількість транспортних засобів громадян у пільговий період (25.11.2018 – 22.02.2019):
Волинська митниця – понад 33 тис. шт.;
Київська міська митниця – понад 30 тис. шт.;
Львівська митниця – майже 20 тис. шт.;
Одеська митниця – понад 17 тис. шт.;
Закарпатська митниця – майже 16 тис. шт.

Топ-п’ятірка митних постів митниць, якими оформлено найбільшу кількість транспортних засобів громадян у пільговий період:
МП „Луцьк” Волинської митниці – понад 19 тис. шт.;
МП „Західний” Львівської митниці – майже 19 тис. шт.;
МП „Столичний” Київської міської митниці – майже 14 тис. шт.;
ВМО № 1 Чернівецької митниці – понад 12 тис. шт.;
МП „Спеціалізований” Одеської митниці – понад 10 тис. шт.

Топ-п’ятірка дорогих авто з іноземною реєстрацією, що розмитнені у пільговий період:
легковий автомобіль марки MERCEDES-BENZ, модель AMG G 63 2018 року випуску. Митна вартість – 171,2 тис. дол. США. Сума всіх сплачених при митному оформленні податків та платежів – понад 1,5 млн грн;
легковий автомобіль марки PORSCHE, модель 971 2017 року випуску. Митна вартість – 148,5 тис. дол. США. Сума всіх сплачених при митному оформленні податків та платежів – майже 1,3 млн грн;
легковий автомобіль марки AUDI, модель R8 2017 року випуску. Митна вартість – 137,7 тис. дол. США. Сума всіх сплачених при митному оформленні податків та платежів – майже 1,2 млн грн;
легковий автомобіль марки BENTLEY, модель MULSANNE 2010 року випуску. Митна вартість – 108 тис. дол. США. Сума всіх сплачених при митному оформленні податків та платежів – понад 1млн грн;
легковий автомобіль марки BENTLEY, модель FLYING SPUR W12 2014 року випуску. Митна вартість – 96,6 тис. дол. США. Сума всіх сплачених при митному оформленні податків та платежів – понад 879 тис. грн.

Топ-п’ятірка недорогих авто з іноземною реєстрацією, що розмитнені у пільговий період:
легковий автомобіль марки AUDI, модель A4 1996 року випуску. Митна вартість – 6,5 тис. грн. Сума всіх сплачених при митному оформленні податків та платежів – 42,2 тис. грн;
легковий автомобіль марки VW, модель PASSAT 1998 року випуску. Митна вартість – 7,4 тис. грн. Сума всіх сплачених при митному оформленні податків та платежів – 28 тис. грн;
легковий автомобіль марки BMW, модель 320D 1998 року випуску. Митна вартість – 8,9 тис. грн. Сума всіх сплачених при митному оформленні податків та платежів – 43,9 тис. грн;
легковий автомобіль марки марка OPEL, модель VECTRA 2001 року випуску. Митна вартість – 8,9 тис. грн. Сума всіх сплачених при митному оформленні податків та платежів – 22,3 тис. грн;
легковий автомобіль марки DAEWOO, модель LANOS 2000 року випуску. Митна вартість – 9,2 тис. грн. Сума всіх сплачених при митному оформленні податків та платежів – 49,4 тис. грн.
Нагадаємо, що за час дії пільгового періоду із застосування пониженої ставки акцизного податку для розмитнення транспортних засобів (25.11.2018 – 22.02.2019) митницями ДФС загалом оформлено понад 218 тис. транспортних засобів. Сплачено понад 13,6 млрд грн платежів.
Із них майже 140 тис. – авто з іноземною реєстрацією, які були ввезені на митну територію України з 1 січня 2015 року до набрання чинності нових правил ввезення таких автомобілів та перебували у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту. За їх оформлення сплачено майже 8,7 млрд гривень.

Завершується перехідний період переведення підприємств на обслуговування через «Єдиний рахунок»

Наближається термін завершення перехідного етапу переведення підприємств на обслуговування через «Єдиний рахунок» ДФС.
З 18 березня 2019 року підприємства зможуть перераховувати кошти авансових платежів виключно на «Єдиний рахунок». Рахунки митниць ДФС для поповнення авансових платежів підприємствами будуть заблоковано!
З 18 березня до 16 квітня 2019 року залишки коштів на рахунках митниць ДФС можуть бути використані для митного оформлення товарів. Повернення підприємствам коштів авансових платежів будуть здійснюватися протягом 1095 днів з дня внесення таких коштів на рахунок відповідно до Порядку повернення, затвердженого наказом Мінфіну від 18.07.2017 № 643 «Про затвердження Порядку перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення» (зі змінами).
Також інформуємо, триває Пілотний проект з переведення підприємств на обслуговування через «Єдиний рахунок». Запрошуємо суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності долучатися до другої фази цього проекту. Рішенням про участь буде вважатися переведення коштів авансових платежів на «Єдиний рахунок».
Надаємо реквізити депозитного рахунку 3734, відкритого на ім’я ДФС (єдиний рахунок) для зарахування авансових платежів (передоплати):
Рахунок: 37341039292197.
Банк отримувача: ДКСУ (Держказначейство).
МФО банку: 899998.
Отримувач: ДФС України.
ЄРДПОУ: 39292197.
Довідково: новий Порядок повернення коштів авансових платежів (передоплати) з депозитного рахунку 3734, відкритого в Казначействі на ім’я ДФС, затверджений наказом Мінфіну від 22.02.2019 № 80 «Про внесення змін до Порядку повернення авансових платежів (передоплати) та помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів», знаходиться на реєстрації в Мін’юсті.

Проведено 13 ротацію працівників Управління оперативного забезпечення на окремих територіях зон АТО ГУ ДФС у Донецькій та Луганській областях

Сьогодні в ДФС зустріли працівників Управління оперативного забезпечення на окремих територіях зон ООС ГУ ДФС у Донецькій та Луганській областях, які повернулися після 13 ротації. Чотири місяці 101 офіцер-доброволець, з яких 3 дівчини, несли службу у районах здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.
«Дякую всім нашим працівникам за службу. Ви з честю виконали всі обов’язки по захисту економічних інтересів нашої держави, підтримуючи авторитет податкової міліції ДФС. Завдяки вашій успішній роботі ми убезпечуємо український ринок від нелегальної продукції. Бажаю всім швидкого завершення цього складного періоду в історії нашої держави, щоб припинилися ротації і всі наші захисники не ризикували своїм життям, а відповідально працювали у спокійних умовах», – наголосив Перший заступник Голови ДФС Сергій Білан.
За час 13 ротації за фактами порушення порядку переміщення товарів та здійснення господарської діяльності у зоні проведення Операції Об’єднаних Сил розпочато 28 кримінальних проваджень, вилучено товарно-матеріальних цінностей та готівки на загальну суму близько 130 млн грн. Задокументовано 64 спроби надання громадянами неправомірної вигоди працівникам Управління за безперешкодний перетин лінії зіткнення – це найбільша кількість виявлених фактів за всі ротації.
За сумлінну службу та бездоганне виконання обов’язків 3 працівникам Управління оперативного забезпечення на окремих територіях зон АТО ГУ ДФС у Донецькій та Луганській областях вручено відзнаки Президента України «За участь в антитерористичній операції», 6 працівникам вручені Подяки та ще дев’яти достроково присвоєні спеціальні звання.
Загалом за час існування спецпідрозділу впродовж 2015-2018 років з незаконного обігу вилучено товарно-матеріальних цінностей на суму 544 млн гривень. Складено 5 тис. адміністративних протоколів щодо фактів порушення порядку переміщення товарів та здійснення господарської діяльності у зоні проведення АТО та ООС.
Протягом звітного періоду за матеріалами спецпідрозділу податкової міліції розпочато 305 кримінальних проваджень.
Упереджено переміщення готівки через лінію розмежування на суми 1,6 млн доларів США та 147,4 млн гривень.

До уваги осіб, уповноважених на виконання функцій держави

INCLUDEPICTURE "http://sfs.gov.ua/data/files/239486.jpg" \* MERGEFORMATINET

Олександр Власов: Електронний кабінет – 3 роки сервісів для платників


Три роки тому, у лютому 2016 року, ДФС було впроваджено модернізований електронний сервіс «Електронний кабінет платника». Це європейський, загальносвітовий формат фіскальної служби, яка стає сервісною службою для кожного платника.
«Лютий для ДФС пройшов під гаслом е-сервісів. Щодня ми інформували платників про наші електронні послуги: з чого починали і що маємо сьогодні. Ще три роки тому ми взяли за мету створення зручних on-line сервісів для кожного платника і впевнено тримаємо цей курс», – розповів в.о. Голови ДФС Олександр Власов.
За цей час кількість користувачів Електронного кабінету з 12 тис. зросла до 9,5 млн осіб. Реалізовано 100% сервісів для 44,5 млн фізичних осіб (громадян), 272,4 тис. платників податку на додану вартість, 6,9 тис. платників акцизного податку з реалізації пального, а також 95% сервісів для майже 4,5 млн платників єдиного внеску.
«Перші сервіси Електронного кабінету дозволяли платникам отримати дані з загальнодоступних реєстрів. Це, зокрема, дані про взяття на облік платників, реєстру платників ПДВ, страхувальників, платників єдиного податку тощо. Раніше для отримання такої довідки платникам необхідно було звертатися до податкової. З цього часу нові сервіси ми запускали кожного кварталу, розширювали можливості кабінету – від подачі декларації і сплати податків до листування з контролюючими органами», – підкреслив Олександр Власов.
За його словами, на сьогодні у відкритій частині Е-Кабінету функціонує близько 25 сервісів, якими користувачі можуть скористатися без застосування електронного цифрового підпису.
Після ідентифікації у приватній частині кабінету платникам запропоновано 55 сервісів. Користувачі можуть скористатися значною кількістю корисних опцій, наприклад, користування індивідуальним податковим календарем, створення запитів, листування з органами ДФС, реєстрація накладних тощо.
«Електронізація продовжуватиметься і надалі. Маємо багато планів та задумів, які реалізовуватимемо в цьому році. Запуск мобільних додатків та можливість ідентифікації Mobile-ID, доопрацювання Е-Чека та запуск системи електронного адміністрування реалізації спирту по аналогії з системою, яка працює з паливом, – саме над цими та іншими питаннями сьогодні активно працюють в ДФС», – наголосив очільник ДФС.
Також в планах реалізація сервісу передачі фінансовим установам даних фінансової звітності підприємства, створення особистих кабінетів у приватній частині Електронного кабінету для державних органів, взаємодії між ІТС «ПРОЗОРРО» та ІТС ДФС щодо надання інформації про відсутність або наявність заборгованості (податкового боргу) в учасника процедури закупівлі тощо.

Подання відомостей для реєстрації фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків в електронному вигляді в Електронному кабінеті

З 1 березня 2019 року ДФС запроваджує в тестовому режимі новий електронний сервіс. У рамках нового електронного сервісу фізична особа, не звертаючись до органів ДФС, через меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету може створити та направити до ДФС:
облікову картку фізичної особи - платника податків (F1314601), яка є заявою для реєстрації у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;
заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (F1314701);
надати копії документів, необхідні для реєстрації/ внесення змін до Державного реєстру (F1360102);
обрати контролюючий орган, до якого особа може звернутись для отримання документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.
Підтвердженням подання заяви до ДФС є отримання першої квитанції в електронному вигляді, в якій зафіксовані дата та час подання заяви.
Інформацію про результат розгляду заяви можна переглянути у вкладці «Вхідні/вихідні документи»: повідомлення про результати обробки Облікової картки фізичної особи – платника податків - форма №1ДР (F1414601), повідомлення про результати обробки Заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків - форма №5ДР (F1414701).
* До запиту обов’язково додаються Повідомлення про склад та мету збору персональних даних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, права та обов’язки фізичної особи – платника податків (F1314501) та скановані копії необхідних документів;
Подання Облікової картки/ Заяви для внесення змін на своїх дітей - малолітніх осіб (до 14 років) в електронному вигляді можливе на підставі Свідоцтва про народження дитини для малолітніх осіб (до 14 років) та документа, що посвідчує особу одного із батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника).

Перегляд та вивантаження даних Реєстру платників податку на додану вартість в Електронному кабінеті

ДФС доопрацьовано меню Реєстри Електронного кабінету в частині вивантаження даних Реєстру платників податку на додану вартість в повному обсязі.
Скористатися он-лайн сервісом користувачі можуть в режимі Дані реєстру платників ПДВ меню Реєстри відкритої частини Електронного кабінету.
Користувачі відкритої частини Електронного кабінету, крім доступу до даних Реєстру платників ПДВ, мають можливість отримати повний перелік платників ПДВ з урахуванням інформації про анулювання реєстрації платників ПДВ шляхом їх вивантаження.
Також розроблено програмний інтерфейс (АРІ) для автоматизованого вивантаження повного переліку платників ПДВ, доступний за посиланням: https://cabinet.sfs.gov.ua/ws/api/public/registers/export/pdv
Електронний файл повного переліку платників ПДВ з урахуванням інформації про анулювання реєстрації платників ПДВ містить назви полів відповідно до наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних на Єдиному держаному веб-порталі відкритих даних та містить: найменування або прізвище, ім’я та по батькові; індивідуальний податковий номер платника ПДВ (ІПН); дату реєстрації платником ПДВ; дату реєстрації суб’єктом спеціального режиму оподаткування; дату анулювання реєстрації; причину анулювання реєстрації; підставу анулювання реєстрації; перелік кодів видів діяльності сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування; дату виключення з реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування; дату, з якої сільськогосподарське підприємство вважається платником ПДВ на загальних підставах.
Зазначений електронний сервіс працює в тестовому режимі.

Контакт-центром ДФС надано відповіді на 82,9 тис. запитань платників

Протягом січня 2019 року Контакт-центром ДФС надано 82,9 тис. відповідей на запитання фізичних та юридичних осіб. Із загальної кількості відповідей 80,5 тис. надано у телефонному режимі, 2,3 тис. – електронною поштою і факсом, 0,2 тис. – із використанням автовідповідача.
Найчастіше платники зверталися з питань податку на додану вартість, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку для фізичних осіб – підприємців, прав та обов’язків платників податків, митної справи.
Для уникнення неоднозначного трактування положень законодавства всі відповіді надаються з використанням Бази знань - автоматизованої бази уніфікованих відповідей на запитання фізичних та юридичних осіб. Так, станом на 1 лютого цього року База знань налічує 5,2 тис. актуальних уніфікованих запитань-відповідей.
База знань постійно оновлюється та підтримується в актуальному стані. Протягом січня 2019 року з причини змін законодавства обмежено термін дії 351 запитання-відповіді та внесено 173 у новій редакції.
За вказаний період платникам надано 13 консультацій у письмовій формі з використанням Бази знань.
Для зручності суб’єктів господарювання та громадян Базу знань розміщено на офіційному веб-порталі ДФС у розділі «Запитання-відповіді» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу. Тому відвідувачі порталу можуть у будь-який зручний час самостійно знайти відповіді на питання, які їх цікавлять. Цією послугою з початку 2019 року скористалося 341,7 тис. клієнтів.
У ЗІР функціонують розділи: «Необхідно знати», «Актуальні запитання», «Останні зміни в законодавстві», «Інтерактивна мапа», «Ставки податків і зборів», «Інформація з питань митної справи». Вони дозволяють користувачам ресурсу оперативно та у зручній формі отримувати актуальну інформацію щодо змін у податковому, митному та іншому законодавстві, контроль за додержанням якого покладено на ДФС, термінів подання звітності та сплати податків (зборів), ставок загальнодержавних та місцевих податків і зборів, єдиного внеску та оподаткування товарів в залежності від обраного митного режиму тощо.
Бажаючим отримувати інформацію щодо змін у законодавстві, контроль за додержанням якого покладено на ДФС, здійснено 3 розсилки, якими надіслано 58,9 тис. повідомлень електронною поштою.

Повідомлення про укладання договору про технічне обслуговування та ремонт реєстратора розрахункових операцій в Електронному кабінеті

У рамках здійснення заходів щодо запровадження спрощеної процедури реєстрації реєстраторів розрахункових операцій, а саме – на підставі однієї заяви за спрощеною формою та без додатків, запровадження електронного обміну документами між учасниками відносин у сфері застосування РРО, що передбачено наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій» зі змінами (далі – наказ), ДФС створено можливість для подання Центрами сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій (далі – ЦСО) повідомлення про укладання договору про технічне обслуговування та ремонт реєстратора розрахункових операцій (далі – повідомлення).
Таке повідомлення подається ЦСО до контролюючого органу у разі укладання, розірвання, припинення або внесення змін до договору про технічне обслуговування та ремонт РРО, укладеного між ЦСО та користувачем РРО.
Форма повідомлення затверджена наказом.
Для ЦСО запроваджено новий електронний сервіс, який надає їм можливість заповнити та подати повідомлення в електронній формі.
Подати повідомлення можна через приватну частину (особистий кабінет) Електронного кабінету з використанням електронного цифрового підпису будь-якого Акредитованого центру сертифікації ключів.
Для цього ЦСО в приватній частині Електронного кабінету в меню «Введення звітності» необхідно обрати форму «Повідомлення про укладання договору про технічне обслуговування та ремонт реєстратора розрахункових операцій» (J1316301), заповнити її, підписати та надіслати.
Реєстраційні дані суб’єкта господарювання, що подає повідомлення, заповнюються автоматично, дані щодо найменування моделі (модифікації) РРО версії програмного забезпечення обираються із електронних довідників, що сформовані на підставі даних Держреєстру РРО.
Підтвердженням подання повідомлення до ДФС є отримання першої квитанції в електронному вигляді, в якій зафіксовані дата та час подання повідомлення.
Інформація про результати розгляду повідомлення надсилається ЦСО в електронному вигляді у другій квитанції.

Заповнення та подання повідомлення здійснюється в тестовому режимі, який триватиме до моменту набрання чинності наказом, яким затверджуються порядки ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру ЦСО.

У січні клієнтами Акредитованого центру сертифікації ключів при ДФС стали 56,2 тис. платників

У січні 2019 року послугами Акредитованого центру сертифікації ключів при ДФС скористались 56,2 тис. клієнтів. Їм безкоштовно видано 139,3 тис. кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів.
Найчастіше послугами центру, як і раніше, користуються фізичні особи – 36,8 тис. Вони отримали 72,8 тис. електронних ключів.
Також протягом січня 2019 року 19,5 тис. юридичних осіб отримали 66,5 тис. посилених сертифікатів.
Нагадаємо, що у листопаді 2018 року ДФС запроваджено новий сервіс Повторного формування сертифікатів за електронним запитом, скористатися яким можуть клієнти Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС.
Кожен клієнт акредитованого центру має змогу самостійно, у режимі 24/7, а головне – дистанційно, протягом 2 – 3 хвилин отримати новий сертифікат, який матиме строк чинності до 2 років.
Таким чином клієнтам центру не потрібно витрачати свій час та особисто відвідувати центр для отримання сертифіката.
За вказаний період цим сервісом скористалися 17,7 тис. клієнтів, з яких 11,6 тис. – юридичних та 6,1 тис. – фізичних осіб. За електронними запитами сформовано 34,8 тис. сертифікатів.
Всього з початку діяльності Акредитованим центром сертифікації ключів при ДФС видано понад 7,3 млн. кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів.

У січні - лютому 2019 року Кам’янським управлінням зібрано до бюджетів усіх рівнів
та ЄСВ 951,9 млн гривень


У січні - лютому 2019 року від платників Кам’янського управління до зведеного бюджету надійшло 718,1 млн грн. Це на 77,4 млн грн або на 12,1 % більше відповідного показника січня - лютого 2018 року. Про це проінформував начальник Кам’янського управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області Денис Макаров.
Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у січні - лютому 2019 року зібрано 233, 9 млн грн, що перевищує показники 2018 року на 35,8 млн грн (або на 18,0 %).
До місцевих бюджетів за відповідний період надійшло 451,8 млн грн. Це на 88,4 млн грн (або на 24,3 %) більше фактичних надходжень 2018 року.

Резидентам, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, необхідно подати декларацію про доходи

Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що платники податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.
Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації зобов’язаний перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов’язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур (п. 179.3 ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).
Порядок застосування п. 179.3 ст. 179 ПКУ визначається постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1243 «Про затвердження Порядку видачі довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку – резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку» із змінами.

Щодо окремих питань трансфертного ціноутворення
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує.
ДФС України з метою належного адміністрування податку на прибуток підприємств та забезпечення податкового контролю з питання трансфертного ціноутворення листом від 28.02.2019 № 6668/7/99-99-15-02-01-17 «Щодо окремих питань трансфертного ціноутворення» (далі – Лист № 6668) повідомила наступне.
З 01 січня 2019 року набрав чинності Закон України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (далі – Закон № 2628). Основними змінами Закону № 2628 стосовно трансфертного ціноутворення є такі:
Нові критерії визначення контрольованої операції
Підпунктом «ґ» п.п. 39.2.1.1 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) передбачено визнання контрольованими операціями також внутрішньогосподарські розрахунки між нерезидентом та його постійним представництвом.
Підпунктом 39.2.1.5 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ уточнено визначення осіб, які є сторонами контрольованої операції в ланцюзі господарських (експортних та імпортних) операцій, а саме контрольованими можуть бути операції між платником податків та нерезидентом (які відповідають вимогам п.п. 39.2.1.1 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ), а не тільки пов’язаною особою нерезидентом.
Принцип превалювання сутності над формою
Новими абзацом п.п. 39.2.2.4 та новими підпунктами 39.2.2.10, 39.2.2.11 п.п. 39.2.2 п. 39.2 ст. 39 ПКУ закріплено принцип превалювання сутності над формою, а саме, комерційні та/або фінансові характеристики контрольованої операції для цілей трансфертного ціноутворення визначаються згідно з фактичними діями сторін операцій та фактичними умовами її проведення навіть у разі відсутності документального оформлення такої операції.
Уточнення щодо складових аналізу зіставності
Новим п.п. 39.2.2.9 п.п. у 39.2.2 п. 39.2 ст. 39 ПКУ передбачено можливість під час визначення зіставних умов операцій враховувати характеристики активів, використаних у контрольованих операціях.
Крім того, п.п. 39.3.2.7 п.п. 39.3.2 п. 39.3 ст. 39 ПКУ доповнено новим абзацом, яким закріплено вимогу обирати сторону для дослідження тільки за наявності найбільш повної та документально підтвердженої інформації про фінансові показники контрольованих операцій.
Обґрунтування рівня зіставності
При наданні платником податків документації з трансфертного ціноутворення на запит центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, новим абзацом п.п. «и» п.п. 39.4.6 п. 39.4 ст. 39 ПКУ передбачено необхідність обґрунтування використання під час визначення діапазону рентабельності інформації за декілька податкових періодів (років) та розрахунок середньозваженого значення показника рентабельності.
Зміни при проведенні перевірок
Нові норми передбачають таке:
п.п. 39.5.2.7 п.п. 39.5.2 п. 39.5 ст. 39 ПКУ доповнено абзацом, відповідно до якого термін проведення перевірки платника податків з питань дотримання принципу «витягнутої руки» переривається у разі розгляду судом позовів платника податків щодо призначення, проведення або предмету такої перевірки, до завершення судових процедур;
у разі ненадання документів після отримання запиту про надання документів новою редакцією п.п. 39.5.2.13 п.п. 39.5.2 п. 39.5 ст. 39 ПКУ контролюючому органу надано можливість проведення зустрічної звірки платників податків, що були задіяні в ланцюзі постачання товарів (робіт, послуг, інших об’єктів цивільних прав), які є предметом контрольованої операції;
відповідно до п.п. «в» п.п. 39.5.2.13 п.п. 39.5.2 п. 39.5 ст. 39 ПКУ контролюючому органу надано право надсилати запити компетентним органам іноземних держав щодо предмета та обставин здійснення контрольованої операції та/або щодо господарської діяльності та фінансової звітності нерезидента – сторони контрольованої операції;
п.п. «г» п.п. 39.5.2.13 п.п. 39.5.2 п. 39.5 ст. 39 ПКУ передбачено можливість проведення зустрічі з платником податків (уповноваженими ним особами) для обговорення методології визначення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки», застосованої контролюючим органом під час перевірки.
Лист № 6668 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням

Повідомлення про укладання договору
про технічне обслуговування та ремонт РРО в «Електронному кабінеті»
Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області доводить до відома платників наступне.
У рамках здійснення заходів щодо запровадження спрощеної процедури реєстрації реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), а саме – на підставі однієї заяви за спрощеною формою та без додатків, запровадження електронного обміну документами між учасниками відносин у сфері застосування РРО, що передбачено наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій» зі змінами (далі – наказ), ДФС створено можливість для подання Центрами сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій (далі – ЦСО) повідомлення про укладання договору про технічне обслуговування та ремонт реєстратора розрахункових операцій (далі – повідомлення).
Таке повідомлення подається ЦСО до контролюючого органу у разі укладання, розірвання, припинення або внесення змін до договору про технічне обслуговування та ремонт РРО, укладеного між ЦСО та користувачем РРО.
Форма повідомлення затверджена наказом.
Для ЦСО запроваджено новий електронний сервіс, який надає їм можливість заповнити та подати повідомлення в електронній формі.
Подати повідомлення можна через приватну частину (особистий кабінет) «Електронного кабінету» з використанням електронного цифрового підпису будь-якого Акредитованого центру сертифікації ключів.
Для цього ЦСО в приватній частині «Електронного кабінету» в меню «Введення звітності» необхідно обрати форму «Повідомлення про укладання договору про технічне обслуговування та ремонт реєстратора розрахункових операцій» (J1316301), заповнити її, підписати та надіслати.
Реєстраційні дані суб’єкта господарювання, що подає повідомлення, заповнюються автоматично, дані щодо найменування моделі (модифікації) РРО версії програмного забезпечення обираються із електронних довідників, що сформовані на підставі даних Державного реєстру РРО.
Підтвердженням подання повідомлення до ДФС є отримання першої квитанції в електронному вигляді, в якій зафіксовані дата та час подання повідомлення.
Інформація про результати розгляду повідомлення надсилається ЦСО в електронному вигляді у другій квитанції.
Вищезазначене повідомлення розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням

Фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність,
припиняє таку діяльність: термін подачі декларації

Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, знімаються з обліку після припинення такої незалежної діяльності, за наявності документально підтвердженої інформації відповідного державного органу, що реєструє таку діяльність або видає документи про право на заняття такою діяльністю (свідоцтва, дозволи, сертифікати тощо), та/або поданих до контролюючого органу за основним місцем обліку: заяви за формою № 8-ОПП, дата якої фіксується в журналі за формою № 6-ОПП (абзац перший п.п. 2 п. 11.18 розділу ХI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 1588)).
Внесення до Реєстру самозайнятих осіб запису про припинення незалежної професійної діяльності фізичною особою не припиняє її зобов’язань, що виникли під час провадження незалежної професійної діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов’язань та застосування санкцій за їх невиконання (п.п. 4 п. 11.18 розділу ХI Порядку № 1588).
Пунктом 178.4 ст. 178 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО).
Платники ПДФО подають податкову декларацію до 01 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV «Податок на доходи фізичних осіб» ПКУ (п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).
Чинним законодавством не передбачено особливих термінів подання податкової декларації фізичними особами стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення незалежної професійної діяльності.
Враховуючи викладене, фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, у разі її припинення, подає податкову декларацію за результатами звітного року до 01 травня року, що настає за звітним.
Працівник надав копію довідки про встановлення групи інвалідності
не з першого робочого дня місяця: нарахування ЄСВ

Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу роботодавців, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) для платників, зазначених у ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464), встановлюється у розмірі 22 % бази нарахування ЄСВ (ст. 8 Закону № 2464 ).
Пунктом 9 розділу ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами і доповненнями (далі – Інструкція № 449), для платників, визначених підпунктами 1, 2 п. 1 розділу II Інструкції № 449, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати для кожної застрахованої особи, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та встановленої ставки ЄСВ за умови перебування у трудових відносинах (несення військової служби) повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця, які передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності згідно із законодавством.
Вимоги щодо нарахування ЄСВ на заробітну плату (дохід), що не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, не застосовуються до заробітної плати (доходу) працівника – особи з інвалідністю, який працює на підприємстві, в установі або організації, де застосовується ставка 8,41 відсотка.
Згідно з абзацом другим п. 8 розділу ІІІ Інструкції № 449 нарахування юридичною особою – роботодавцем ЄСВ у розмірі 8,41 % здійснюється з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі – МСЕК), та закінчується датою припинення інвалідності.
Отже, якщо працівник надав копію довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня місяця, то вимога щодо нарахування ЄСВ виходячи із розміру мінімальної заробітної плати не застосовується.
Юридична особа – роботодавець нараховує ЄСВ на фактично нарахований дохід:
● до дати одержання копії довідки МСЕК – у розмірі 22 %;
● з дати одержання копії довідки МСЕК – у розмірі 8,41 %.

Щодо декларування суб’єктами господарювання операцій з бензинами авіаційними або паливом для реактивних двигунів

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує.
ДФС України на офіційному веб-порталі за посиланням http://sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/369099.html повідомила, що з метою належного декларування податкових зобов’язань з акцизного податку, у зв’язку з прийняттям Законів України від 08 листопада 2018 року № 2611-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» та від 23 листопада 2018 року № 2628 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», повідомляємо.
Відповідно до змін, внесених до п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), оподаткування бензинів авіаційних (код 2710 12 31 00 згідно з УКТ ЗЕД) та палива для реактивних двигунів (коди 2710 12 70 00, 2710 19 21 00 згідно з УКТ ЗЕД) при їх ввезенні на митну територію України або реалізації виробником виробленого в Україні зазначеного пального здійснюється зі сплатою акцизного податку за ставками, визначеними п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 ПКУ, із застосуванням підвищувального коефіцієнта 10.
Зазначені норми набрали чинності з 01 січня 2019 року.
Згідно з абзацом другим п.п. 46.6 п. 46 ПКУ до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.
Отже, до внесення відповідних змін до наказу Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 «Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку» податкові зобов’язання з пального, до якого застосовується підвищувальний коефіцієнт, декларуються згідно з порядком, затвердженим зазначеним наказом, в чинній редакції, з урахуванням прийнятих особливостей.
Більше, про декларування податкових зобов’язань з акцизного податку, висвітлено в листі ДФС України від 20.02.2019 № 5580/7/99-99-15-03-03-17, який розміщено за посиланням: http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/aktsizniy-podatok/listi-dps/369000.html
Порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання житла

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання житла (об’єктів житлового фонду), крім їх першого постачання, якщо інше не передбачено п.п. 197.1.14 п. 197.1 ст. 197 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
Водночас, перше постачання житла (об’єкта житлового фонду) означає:
а) першу передачу готового новозбудованого житла (об’єкта житлового фонду) у власність покупця або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника;
б) перший продаж реконструйованого або капітально відремонтованого житла (об’єкта житлового фонду) покупцю, який є особою, іншою, ніж власник такого об’єкта на момент виведення його з експлуатації (використання) у зв’язку з такою реконструкцією або капітальним ремонтом, або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) на таку реконструкцію чи капітальний ремонт за рахунок замовника.
Дія п.п. 197.1.14 п. 197.1 ст. 197 ПКУ поширюються також на перший продаж дачних або садових будинків, а також будь-яких інших об’єктів власності, зареєстрованих згідно із законодавством як житло (житловий фонд).
При цьому, операції з першого постачання доступного житла та житла, що будується із залученням державних коштів, звільняються від оподаткування ПДВ.
Норми визначені п.п. 197.1.14 п. 197.1 ст. 197 ПКУ.
Сума доходу, отримана фізособою внаслідок відчуження земельних паїв
за нормами безоплатної передачі, ПДФО не оподатковується

Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області доводить наступне.
Пунктом 1 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-ІІІ із змінами і доповненнями (далі – Земельний кодекс) визначено, що рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року «Про приватизацію земельних ділянок», є підставою для виготовлення та видачі цим громадянам або їх спадкоємцям державних актів на право власності на земельну ділянку за технічною документацією щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку.
Громадянам – власникам земельних часток (паїв) за їх бажанням виділяються в натурі (на місцевості) земельні ділянки з видачею державних актів на право власності на землю (п. 16 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу).
Згідно з п.п. 165.1.40 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) не включаються, зокрема, сума доходу, отриманого таким платником ПДФО внаслідок відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі, визначеними статтею 121 Земельного кодексу залежно від їх призначення, та майнових паїв, безпосередньо отриманих ним у власність у процесі приватизації.
Отже, сума доходу, отримана фізичною особою внаслідок відчуження земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі визначеними Земельним кодексом, ПДФО не оподатковується.
Термін перерахунку сум податку на нерухомість
у разі виявлення контролюючим органом розбіжностей

Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що податкові повідомлення-рішення з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок), можуть бути скасовані (відкликані) на підставі:
- заяви платника податку, поданої до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:
об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
права на користування пільгою із сплати податку;
розміру ставки податку;
нарахованої суми податку.
У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить протягом 10 робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).
Вищезазначене обумовлено п. 3 глави дев’ятої розділу ІV Порядку ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.04.2016 № 422.

Дніпропетровська митниця ДФС інформує:

За період дії пільгового оподаткування транспортних засобів на іноземній реєстрації, з 25.11.2018 по 22.02.2019 в зоні діяльності Дніпропетровської митниці ДФС оформлено 7144 автомобілі на євро номерах, з них:
5792 шт. – які перебували на митній території України з порушенням умов митних режимів тимчасового ввезення або транзиту;
1352 шт. – увезені після 25.11.2018.
Сума перерахованого до Державного бюджету України митних платежів склала 433,8 млн гривень.

Подання запиту на отримання витягу з реєстру страхувальників платником ЄСВ та/або застрахованою особою
в «Електронному кабінеті»
Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області інформує.
ДФС України повідомила, що запроваджено новий електронний сервіс, який надає можливість подати запит на отримання витягу з реєстру страхувальників Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – реєстр страхувальників).
Запит про отримання витягу з реєстру страхувальників може бути подано платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) та/або застрахованою особою через приватну частину (особистий кабінет) «Електронного кабінету».
Для цього в приватній частині «Електронного кабінету» необхідно в меню «Ведення звітності» обрати «Запит про отримання витягу з реєстру страхувальників» (ф. № 1-ЗРС) (J1303801), заповнити відповідні поля, підписати та надіслати.
Підтвердженням отримання ДФС запиту є Квитанція в електронному вигляді, в якій зазначено дату та номер реєстрації відповідного запиту.
Витяг за результатами обробки запиту можна переглянути у меню «Перегляд звітності» у вкладці:
- J1438101 – для юридичної особи або відокремленого підрозділу (ф. № 1-ВРС);
- F1438201 – для фізичної особи – підприємця або фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність (ф. № 2-ВРС);
- F1438301 – для фізичної особи, яка бере добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (ф. № 3-ВРС).
Якщо в реєстрі страхувальників відсутня інформація, то заявнику формується довідка з реєстру страхувальників (ф. № 1-ДРС) (J/F1403801).
Звертаємо увагу, що тільки у разі особистого звернення фізичної особи надається:
інформація про встановлення з реєстру страхувальників ознаки «пенсіонер за віком» (із зазначенням дати встановлення пенсії за віком) або «особа з інвалідністю» (із зазначенням дати встановлення пенсії по інвалідності або соціальної допомоги та дати закінчення терміну, до якого встановлена інвалідність), яка зазначається у витягу (ф. № 2-ВРС);
витяг з реєстру страхувальників щодо фізичної особи, яка бере добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (ф. № 3-ВРС).
У разі виникнення питань з приводу користування «Електронним кабінетом», звертатися за телефоном: 0 800 501 007.
Інформація розміщена на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням
Щодо порядку відліку доби
для цілей справляння туристичного збору
Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
ДФС України на офіційному веб-порталі за посиланням http://sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/369696.html проінформувала, що визначення поняття «доба» для туристичної сфери відсутнє у міжнародному та національному галузевому законодавстві. Правила користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг, затверджені наказом Державної туристичної адміністрації України від 16.03.2004 № 19, зареєстрованим в Мін’юсті від 02.04.2004 за № 413/9012 (далі – Правила), регламентують основні вимоги щодо користування готелями та аналогічними засобами розміщення усіх форм власності, що здійснюють діяльність на території України у сфері надання послуг розміщення споживачам, і регулюють відносини між споживачами (фізичними особами, які проживають у готелях або мають намір скористатися готельними послугами), та готелями, виконавцями цих послуг.
Так, пунктом 1.3. глави 1 Правил визначено, що розрахункова година - година, яка встановлена в готелі та при настанні якої споживач повинен звільнити номер у день виїзду й після якої здійснюється заселення в готель.
Відповідно до пункту 3.8. глави 3 Правил плата за надання готельних послуг стягується у відповідності до єдиної розрахункової години - 12-ї години поточної доби за місцевим часом. Готель з урахуванням місцевих особливостей вправі змінити єдину розрахункову годину. Як правило, розрахункова година зазначається у внутрішніх правилах готелю.
Пунктом 3.7. глави 3 Правил встановлено, що договір про надання готельних послуг може бути укладений на визначений або невизначений термін. При укладанні договору на невизначений термін погодженим вважається найбільш короткий термін, як правило одна доба; дія договору в такому разі завершується о 12.00 дня, наступного за днем прибуття споживача.
Враховуючи вищевикладене, відлік доби проживання розпочинається з 12 години дня, що передує дню виїзду, та триває 24 години до розрахункової години, встановленої готелем.
Роз’яснення стосовно трактування поняття «доба» надано листом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 18.02.2019 №4501-06/7002-03 «Щодо порядку відліку доби для цілей справляння туристичного збору» (далі – лист Мінекономрозвитку). При цьому зазначаємо, що лист Мінекономрозвитку має лише інформаційний характер і не містить правових норм.
Лист Мінекономрозвитку розміщено за посиланням: http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/mistsevi-zbori/turistichniy-zbir/listi-dps-ukraini/369514.html
Для своєчасної сплати податків і зборів,
необхідно правильно заповнювати платіжні доручення
Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу платників податків, що повнота та своєчасність сплати податків залежить також від правильного заповнення документів – платіжних доручень на сплату таких податків.
Платіжні доручення необхідно заповнювати згідно з вимогами наказу Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів» із змінами та доповненнями, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.08.2015 за № 974/27419 (далі – Порядок № 666).
Слід зазначити, що відповідно до п. 7 Порядку № 666 у разі заповнення поля «Призначення платежу» з порушенням вимог, визначених Порядком № 666, документ на переказ приймається до виконання. При цьому вважається, що платник податків сплачує грошове зобов’язання (код виду сплати 101).
Отже, для своєчасної сплати платків і зборів платникам необхідно дотримуватись вимог Порядку № 666.

Результати роботи ГУ ДФС у Дніпропетровській області
щодо стягнення податкового боргу
У прес-центрі інформаційного агентства «МОСТ-Днепр» відбулася прес-конференція на тему «Результати роботи щодо стягнення податкового боргу» за участі начальника управління погашення боргу Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Яни Бабець.
Вона повідомила, що станом на 01 січня 2019 року сума податкового боргу складала майже 6 млрд грн, з них 429,7 млн грн - сума боргу з фізичних осіб – підприємців.
За результатами роботи у 2018 році в рахунок погашення боргу грошовими коштами надійшло понад 400 млн грн, у тому числі в рахунок погашення розстрочених сумм податкового боргу сплачено 10,7 млн грн., від боржників, які перебувають у процедурі банкрутства надійшло до бюджету 150 млн гривень.
Головним управліням ДФС забезпечено здійснення комплексу заходів щодо стягнення сум податкового боргу. Одним з них є спрямування боржникам податкових вимог. Протягом 2018 року таких вимог було спрямовано майже на 1 млрд 300 млн гривень.
«Крім цього, з метою взаємодії з органами Державної виконавчої служби на адресу боржників направлено виконавчих документів на суму 43,9 млн грн для приєднання до виконавчого провадження у зв’язку з арештом коштів та майна суб’єктів господарської діяльності - юридичних осіб», - підсумувала Яна Бабець.

Стан заборгованості збанкрутілих підприємств області
розглядався на спільній нараді
У Головному територіальному управлінні юстиції у Дніпропетровській області відбулася спільна нарада з представниками Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, Господарського суду Дніпропетровської області та арбітражними керуючими процедурами банкрутства підприємств регіону, а також начальниками управлінь ГУ ДФС у Дніпропетровській області: юридичного Олег Басан та погашення боргу Яна Бабець.
Темою наради було обговорення проблемних питань, що виникають під час процедури банкрутства, пов’язані з погашенням кредиторських вимог, в тому числі погашення заборгованості із заробітної плати та заборгованостей перед Пенсійним фондом України.
Також йшлося про виплати, які впливають на соціально-економічний стан населення, питання щодо прискорення ліквідації та погашення у повному обсязі зобов’язань із виплати заробітної плати колишнім робітникам збанкрутілих підприємств та сплати заборгованості із єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Крім того, було розглянуто питання щодо погашення заборгованості перед бюджетом, а саме податкового боргу.

Ставки екологічного податку встановлено
Податковим кодексом України

Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що статтями 243, 245-248 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлені ставки екологічного податку:
- за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення (ст. 243 ПКУ);
- за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти (ст. 245 ПКУ);
- за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах (ст. 246 ПКУ);
- за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) (ст. 247 ПКУ);
- за тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк (ст. 248 ПКУ).
Крім того, абзацом дев’ятим п. 4 розділу XIX «Прикінцеві положення» ПКУ передбачено, що Кабінет Міністрів України щорічно до 01 червня у разі необхідності вносить до Верховної Ради України проект закону про внесення змін до ПКУ щодо ставок оподаткування, визначених в абсолютних значеннях, з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції, зокрема з екологічного податку.
Звертаємо увагу, що Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», який набрав чинності 01.01.2019, внесені зміни, зокрема, до п. 243.4 ст. 243 ПКУ згідно з яким ставка екологічного податку за викиди двоокису вуглецю становить 10,00 гривень за 1 тонну.

Декларування доходів громадян, отриманих протягом 2018 року
В інформаційному агентстві «МОСТ-Днепр» відбулася прес-конференція на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2018 року» за участі начальника управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Владислава Воінова.
Владислав Воінов зазначив, що з 1 січня 2019 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2018 року, яка триватиме до 2 травня поточного року. Станом на 31 грудня 2018 року громадянами Дніпропетровської області подано 46 894 декларацій про майновий стан і доходи за 2017 рік.
Загальна сума задекларованого громадянами доходу становила 3 млрд 322 млн грн, що на 500 млн грн більше, ніж за підсумками деклараційної кампанії 2017 року. При цьому, сума задекларованого до оплати податку на доходи фізичних осіб склала 101,4 мільони гривень.
Додаткові надходження до бюджету територіальних громад нашої області склали 400 тисяч гривень.
Свої доходи у розмірі понад 1 млн грн задекларували 260 жителів Дніпропетровської області, що на 60 осіб більше, ніж у 2017 році. Сума задекларованого ними доходу склала 1 мільярд 484 мільйони гривень.
Надходження військового збору до державного бюджету України за підсумками минулорічного декларування склали 14 мільонів гривень.
«Разом з тим, протягом деклараційної кампанії 2018 року своїм правом на отримання податкової знижки скористалися майже 9 тисяч фізичних осіб. Сума податку, що повернута громадянам з бюджету, 15,8 мільйонів гривень», - повідомив він.
Слід зазначити, що Податковим кодексом розширено перелік таких витрат, дозволених для включення до податкової знижки. Тепер за наслідками 2018 року платник податку має право включити і витрати, такі як:
- витрати внутрішньо переміщеної особи на орендну плату за договором оренди житла за умови, що така особа та члени її сім’ї першого ступеня споріднення не мають у власності нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України, та не отримують бюджетних виплат для покриття витрат на проживання;
- витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної та позашкільної освіти.
«Звертаю увагу, що всі витрати повинні бути обов'язково підтверджені документально. Податковою знижкою можуть скористатися лише громадяни, які отримують офіційну заробітну плату. Громадяни, які відповідно до податкового законодавства мають обов’язок щодо подання податкової декларації, - подають її до 2 травня 2019 року.
Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2018 року, можуть подати декларацію протягом всього 2019 року.
Для зручності громадян протягом січня - квітня 2019 року центри обслуговування платників функціонують не тільки в робочі дні, а й по суботах з 9-ої до 13-ої години. У центрах обслуговування платників завжди можна отримати якісну консультацію про нюанси заповнення річної декларації» - підсумував Владислав Воінов.

Заява про включення/виключення до/із реєстру
екземплярів РРО в «Електронному кабінеті»
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує.
ДФС України повідомила, що у рамках здійснення заходів щодо запровадження спрощеної процедури реєстрації реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), а саме – на підставі однієї заяви за спрощеною формою та без додатків, ДФС відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2004 року № 601 «Про затвердження Порядку технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій» створює реєстр екземплярів реєстраторів розрахункових операцій (далі – реєстр).
Реєстр міститиме відомості про екземпляри РРО, моделі (модифікації) яких включені до Державного реєстру РРО, які поставлені для введення в обіг або експлуатуються та строк служби яких не сплив.
Включення кожного екземпляра РРО до реєстру/виключення з реєстру здійснюється на підставі заяви про включення/виключення до/із реєстру екземплярів реєстраторів розрахункових операцій або внесення змін (далі – заява), що подається виробником РРО.
Форма заяви затверджується наказом Міністерства фінансів України «Про затвердження порядків ведення реєстру екземплярів реєстраторів розрахункових операцій та реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій» (далі – наказ), проект якого оприлюднений на офіційному веб-сайті Мінфіну за адресою: https://www.minfin.gov.ua/news/view/proekty-rehuliatornykh-aktiv-dlia-obhovorennia-2019?category=aspekti-roboti&subcategory=reguljatorna-aktivnist.
Для суб’єктів господарювання – виробників РРО запроваджено новий електронний сервіс, який надає їм можливість заповнити та подати заяву в електронній формі.
Подати заяву можна через приватну частину (особистий кабінет) «Електронного кабінету» з використанням електронного цифрового підпису будь-якого Акредитованого центру сертифікації ключів.
Для цього виробнику РРО в приватній частині «Електронного кабінету» в меню «Введення звітності» необхідно обрати форму «Заява про включення/виключення до/із реєстру екземплярів реєстраторів розрахункових операцій або внесення змін за ф. № 1-ЕРРО» (J1317001), заповнити її, підписати та надіслати.
Реєстраційні дані суб’єкта господарювання заповнюються автоматично, дані щодо найменування моделі (модифікації) РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення та сфери застосування РРО обираються із електронних довідників, що сформовані на підставі даних Державного реєстру РРО.
Підтвердженням подання заяви до ДФС є отримання першої квитанції в електронному вигляді, в якій зафіксовані дата та час подання заяви.
Інформація про результати розгляду заяви надсилається суб’єкту господарювання – виробнику РРО в електронному вигляді у другій квитанції.
Відправлену заяву можна переглянути у вкладці «Вхідні/вихідні документи».
Увага! Заповнення та подання заяви здійснюється в тестовому режимі, який триватиме до моменту набрання чинності наказом. Про початок функціонування реєстру та його наповнення відомостями про екземпляри РРО на підставі поданих виробниками РРО заяв буде повідомлено додатково.
Інформація розміщена на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням
http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/368728.html

Внутрішньо переміщені особи мають право
скористатися податковою знижкою щодо оренди житла
Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області доводить до відома громадян, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, наступне.
Законом України від 06 вересня 2018 року № 2530-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України» внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема, до переліку витрат, які включаються до податкової знижки.
Так, п. 166.3 ст. 166 ПКУ доповнено п.п. 166.3.9, згідно з яким до податкової знижки включається сума коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла, фактично сплачених платником податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), який має статус внутрішньо переміщеної особи.
Платник ПДФО має право скористатися зазначеною вище податковою знижкою виключно за умови, що він та/або члени його сім'ї першого та другого ступенів споріднення:
не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;
не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.
Розмір такої знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року.
Відповідно до ст. 4 Закону України від 20 жовтня 2014 року № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» із змінами та доповненнями факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (далі – Довідка).
Слід зауважити, що такі особи зобов’язані інформувати контролюючі органи про зміну даних, зокрема щодо адреси реєстрації місця проживання відповідно до паспортного документа та адреси фактичного місця проживання/перебування відповідно до інформації, зазначеної у Довідці, шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР.
Отже, платник ПДФО – внутрішньо переміщена особа для отримання податкової знижки за орендоване житло подає декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу, до якого подано вищезазначені документи та в якому перебуває на обліку (п. 49.1 ст. 49 ПКУ).
Нагадуємо, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання) (п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).
За працівників, які працюють нелегально,
до роботодавця застосовуються штрафи

Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що роботодавець до початку роботи найманого робітника зобов’язаний повідомити органи ДФС про прийняття працівника на роботу.
Повідомлення про прийняття працівника на роботу (далі – Повідомлення) складають при укладанні безстрокового трудового договору, строкового трудового договору (на визначений строк, установлений за погодженням сторін; на час виконання певної роботи, з сезонними або тимчасовими працівниками), контракту.
Порядок повідомлення про прийняття працівника на роботу Державній фіскальній службі та її територіальним органам визначено постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413.
Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою – підприємцем до територіальних органів ДФС за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:
● засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
● на паперових носіях разом з копією в електронній формі;
● на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.
Інформація, що міститься у Повідомленні, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями.
Слід зазначити, що Повідомлення у разі заключення цивільно-правового договору не складається, тому що при цьому не укладається трудовий договір та, відповідно, відсутні трудові відносини.
Водночас, за фактичний допуск одного працівника до роботи без трудового договору, оформлення його не на повну ставку у разі фактичного виконання роботи цілий день або за виплату заробітної плати у «конверті» згідно з ст. 265 Кодексу законів про працю від 10 грудня 1971 року № 322-VIII із змінами та доповненнями працедавці у 2019 році сплатять тридцятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, а саме 125 190 гривень.
Крім того, ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення України від 07 грудня 1984 року № 8073-X із змінами та доповненнями передбачено адміністративну відповідальність на керівника підприємства від 8 500 грн до 17 000 грн за фактичний допуск працівника без трудового договору.
Радіочастотний ресурс України:
ставки та коефіцієнти до ставок з рентної плати

Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (далі – рентна плата) встановлені за 1 МГц смуги радіочастот на місяць у розрізі видів радіозв’язку та діапазонів радіочастот (п. 254.4 ст. 254 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).
При цьому для ширини смуги радіочастот до 30 МГц (15 х 2) у кожному регіоні окремо, що належить окремому платнику рентної плати – користувачу радіочастотного ресурсу, застосовується понижувальний коефіцієнт 0,75 за такими видами радіозв’язку, як:
● радіозв’язок у системі передавання даних з використанням шумоподібних сигналів, у діапазонах 1427 – 2400 МГц, 2400 – 2483,5 МГц та 5150 – 5850 МГц;
● стільниковий радіозв’язок, у діапазонах 300 – 791 МГц, 821 – 832 МГц, 862 – 880 МГц, 915 – 925 МГц, 960 – 1710 МГц, 1785 – 1805 МГц, 1880 – 1920 МГц, 1980 – 2110 МГц та 2170 – 2200 МГц;
● радіозв’язок у багатоканальних розподільчих системах для передавання та ретрансляції телевізійного зображення, передавання звуку, цифрової інформації, в діапазонах 2 – 7 ГГц та 10 – 42,5 ГГц (примітка 1 до п. 254.4 ст. 254 ПКУ).
Примітками 2-8 до п. 254.4 ст. 254 ПКУ передбачені понижувальний коефіцієнт 0,75 та підвищувальні коефіцієнти 1,2 та 1,4 до ставок рентної плати для стільникового радіозв’язку в залежності від діапазону радіочастот.
Слід зазначити, що передбачені примітками 1-8 до п. 254.4 ст. 254 ПКУ підвищувальні та понижувальні коефіцієнти застосовуються окремо до об’єкта оподаткування шляхом додавання/віднімання грошового значення відповідного коефіцієнта до нього. Грошове значення коефіцієнта розраховується шляхом визначення різниці між об’єктом оподаткування, до якого застосовується коефіцієнт, помножений на коефіцієнт, та об’єктом оподаткування, до якого застосовується коефіцієнт.
Довідково: Кабінет Міністрів України щорічно до 01 червня у разі необхідності вносить до Верховної Ради України проект закону про внесення змін до ПКУ щодо ставок оподаткування, визначених в абсолютних значеннях, з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції, зокрема з рентної плати (абзац дев’ятий п. 4 розділу XIX «Прикінцеві положення» ПКУ).

Понад 24,5 тисяч адміністративних послуг надали
ЦОП ДФС Дніпропетровщини у січні 2019 року

«У роботі тридцяти шести Центрів обслуговування платників, що працюють у Дніпропетровській області, задіяно 272 працівника Державної фіскальної служби, які надають кваліфіковані адміністративні послуги. Зокрема, найбільш популярними залишаються послуги видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки. Так, протягом першого місяця 2019 року мешканцям Дніпропетровського регіону видано майже 9,3 тисячі реєстраційних номерів.
Також, у січні поточного року значну кількість послуг було надано з видачі відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків – понад 3,7 тисяч, з надання витягу з реєстру платників єдиного податку – більше 2,2 тисячі», – повідомила начальник управління обслуговування платників ГУ ДФС у Дніпропетровській області Олена Ярова.
З переліком безоплатних адміністративних послуг, що надаються територіальними органами ДФС Дніпропетровщини та Інформаційними картками адмінпослуг можна ознайомитись на офіційному суб-сайті «Територіальні органи ДФС у Дніпропетровській області» у розділі «Адміністративні послуги» (http://dp.sfs.gov.ua/diialnist/mistsya-nadannya-administrativnih-poslu/) та у Центрах обслуговування платників області.
Комплект фінансової звітності
до декларації з податку на прибуток підприємств
Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області інформує.
ДФС України повідомила, що відповідно до п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 ПКУ.
Фінансова звітність, що складається та подається відповідно до п. 46.2 ст. 46 ПКУ платниками податку на прибуток є додатком до податкової декларації з податку на прибуток підприємств та її невід’ємною частиною.
Загальні вимоги щодо подання фінансової звітності, настанови щодо її структури та мінімальні вимоги щодо її змісту встановлено Міжнародним стандартом бухгалтерського обліку 1 «Подання фінансової звітності» (далі – МСБО 1).
Згідно з пунктом 10 МСБО 1 повний комплект фінансової звітності повинен містити такі складові:
- звіт про фінансовий стан на кінець періоду;
- звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід за період;
- звіт про зміни у власному капіталі за період;
- звіт про рух грошових коштів за період;
- примітки, які містять стислий виклад суттєвих облікових політик та інші пояснення;
- порівняльну інформацію стосовно попереднього періоду;
- звіт про фінансовий стан на початок найбільш раннього порівняльного попереднього періоду, коли суб’єкт господарювання застосовує облікову політику ретроспективно або здійснює ретроспективний перерахунок статей своєї фінансової звітності, або коли він перекласифікує статті своєї фінансової звітності.
Звіт про управління, консолідований звіт про управління, звіт про платежі на користь держави та консолідований звіт про платежі на користь держави, не є складовими фінансової звітності і, відповідно, обов’язку подання таких звітів до контролюючих органів разом з податковою декларацією з податку на прибуток підприємств законодавством не визначено.
Більше інформації, щодо складових фінансової звітності, в листі ДФС від 19.02.2019 № 5491/7/99-99-15-02-01-17, який розміщено за посиланням:
http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/podatok-na-pributok-pidpri/listi-dps/369111.html
Інформація розміщена на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням
Єдине вікно подання електронної звітності з 20.02.2019 оновлено

Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що вийшло доповнення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.27.4.0 станом на 20.02.2019

Перелік змін та доповнень (версія 1.27.4.0) (станом на 20.02.2019):

Додано нові версії документів:

На виконання наказу Міністерства фінансів України від 29 вересня 2017 року № 822 «Про затвердження Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків»:
F1314501 – Повідомлення про склад та мету збору персональних даних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, права та обов’язки фізичної особи – платника податків;
F1314601 – Облікова картка фізичної особи – платника податків (для подання в електронному вигляді). Форма № 1ДР;
F1314701 – Заява про внесення змін до державного реєстру фізичних осіб – платників податків (для заповнення в електронному вигляді). Форма № 5ДР;
F1414601 – Повідомлення про результати обробки Облікової картки фізичної особи – платника податків – форма № 1ДР (при поданні в електронному вигляді);
F1414701 – Повідомлення про результати обробки Заяви про внесення змін до державного реєстру фізичних осіб – платників податків – форма № 5ДР (при поданні в електронному вигляді).
З метою забезпечення формування та подання форми податкової декларації з рентної плати з додатками, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 17 серпня 2015 року № 719, із змінами, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 21 серпня 2018 року № 707:
F/J 0800106 – Податкова декларація з рентної плати (квартальна)
F/J 0810106 – Додаток 1. Розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин
F/J 0810306 – Додаток 3. Розрахунок з рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин
F/J 0810506 – Додаток 5. Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води
F/J 0810606 – Додаток 6. Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання поверхневих вод для потреб водного транспорту
F/J 0810706 – Додаток 7. Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики
F/J 0810806 – Додаток 8. Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування
F/J 0810906 – Додаток 9. Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (крім рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування)
F/J 0800205 – Податкова декларація з рентної плати (місячна)
F/J 0820205 – Додаток 2№. Розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини
F/J 0820405 – Додаток 4№. Розрахунок з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України
F/J 0821005 – Додаток 10№. Розрахунок з з рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами
F/J 0821105 – Додаток 11№. Розрахунок з рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України.

У відповідності до форм, які опубліковано на сайті Державної служби статистики України додано нові версії документів:
S0403510 – Звіт про виробництво та реалізацію промислової продукції № 1П-НПП (річна);
S0700611 – Звіт про ціни на електроенергію, яка постачається споживачам. № 1-ціни (електроенергія) (піврічна);
S1101013 – Лісогосподарська діяльність за 20__ рік. № 3-лг (річна);
S1100210 – Ведення мисливського господарства за 20__ рік № 2-тп (мисливство) (річна);
S2600314 – Звіт про діяльність колективного засобу розміщування № 1-КЗР (річна).
Інформація розміщена на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням
Дохід отримано у вигляді призу у негрошовій формі: при визначенні бази оподаткування ПДФО застосовується підвищуючий коефіцієнт

Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) включаються, зокрема, доходи у вигляді виграшів, призів (п.п. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).
Умови оподаткування виграшів та призів зазначено п. 170.6 ст. 170 ПКУ.
Податковим агентом – оператором лотереї у строки, визначені ПКУ для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума ПДФО, нарахованого за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 %), із загальної суми виграшів (призів), виплачених за податковий (звітний) місяць гравцям у лотерею (п.п. 170.6.2 п. 170.6 ст. 170 ПКУ).
Оподаткування доходів у вигляді виграшів та призів, інших, ніж виграш (приз) у лотерею, здійснюється у загальному порядку, встановленому ПКУ для доходів, що остаточно оподатковуються під час їх нарахування, за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 %) (п.п. 170.6.3 п. 170.6 ст. 170 ПКУ).
При цьому, під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт (п.164.5 ст.164 ПКУ).

Декларування доходів: які особи зобов’язані подати
декларацію про майновий стан і доходи від імені платника

Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що кампанія декларування доходів громадянами за 2018 рік триває.
Податкова декларація про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) заповнюється платником податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою платником ПДФО здійснювати таке заповнення, у порядку, передбаченому главою 2 розділу II «Адміністрування податків» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) (п. 179.5 ст. 179 ПКУ).
Обов’язок щодо заповнення та подання податкової декларації від імені платника ПДФО покладається на таких осіб:
батьків, опікуна або піклувальника – щодо доходів, отриманих малолітньою/неповнолітньою особою або особою, визнаною судом недієздатною;
спадкоємців (розпорядників майна, державних виконавців) – щодо доходів, отриманих протягом звітного податкового року платником ПДФО, який помер;
державного виконавця, уповноваженого здійснювати заходи щодо забезпечення майнових претензій кредиторів платника ПДФО, визначеного в установленому порядку банкрутом.
Вищевказані норми визначені п. 179.6 ст. 179 ПКУ.
До уваги платників: при сплаті податків і зборів
необхідно правильно заповнювати документи на переказ

Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів (далі – Порядок) затверджено наказом Міністерства фінансів України 24.07.2015 № 666, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12.08.2015 за № 974/27419 із змінами.
Так, при сплаті (стягненні) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійсненні бюджетного відшкодування податку на додану вартість, поверненні помилково або надміру зарахованих коштів поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:
- поле № 1:
друкується службовий код (знак) "*" (ознака платежу);
- поле № 2:
друкується розділовий знак ";" ;
друкується код виду сплати (формат ссс – тризначне число);
- поле № 3:
друкується розділовий знак ";" ;
друкується один з нижченаведених реквізитів:
1) код клієнта за ЄДРПОУ (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8);
2) реєстраційний номер облікової картки платника податків (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта);
3) реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами (завжди має 9 цифр);
- поле № 4:
друкується розділовий знак ";" ;
друкується роз'яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі. Кількість знаків, ураховуючи зазначені вище поля і розділові знаки, обмежена довжиною поля «Призначення платежу» електронного розрахункового документа системи електронних платежів Національного банку України, при цьому використання символу ";" не допускається.
У разі сплати платежу до бюджету в іноземній валюті обов'язково вказується код класифікації доходів бюджету.
У разі здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість (далі – ПДВ), повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету за висновками територіальних органів ДФС України (далі – територіальні органи ДФС), поля № 5 та № 6 заповнюються таким чином:
- поле № 5:
друкується розділовий знак ";" ;
друкується дата висновку, на підставі якого здійснюється відшкодування ПДВ або повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету (формат – ДД.ММ.РРРР). Платником податків поле № 5 не заповнюється;
- поле № 6:
друкується розділовий знак ";";
друкується номер висновку, на підставі якого здійснюється відшкодування ПДВ або повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету. Платником податків поле № 6 не заповнюється;
- поле № 7:
друкується розділовий знак ";".
Резервне поле. Заповнюється платниками податків та/або органами Державної казначейської служби України (територіальними органами ДФС) у разі здійснення розрахунків згідно з окремими рішеннями Кабінету Міністрів України тощо. Зазвичай не заповнюється.
У разі погашення податкових векселів (податкових розписок) коштами при заповненні розрахункового документа в резервному полі необхідно проставляти номер векселя.
При заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками.
Отже, при заповненні документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, щоб уникнути помилок, платникам необхідно враховувати вимоги Порядку.
При заповненні платіжних документів необхідно
дотримуватись вимог Порядку №666
Кам'янське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує щодо недопущения штучного виконання індикативного показника із забезпечення надходжень в рахунок погашення податкового боргу до Державного бюджету Украіни за рахунок оплати грошових коштів платниками податків у яких відсутній податковий борг та з метою безумовного виконання індикативних показників у січні, лютому та березні 2019 року, затверджених наказами ДФС України від 21.01.2019 №42 та ГУ ДФС у Дніпропетровській області від 24.01.2019 №22 «Про індикативні показники доходів на I квартал 2019 року», задля формування достовірної інформації про результати роботи підрозділу погашения боргу щодо наповнення бюджету платникам податків необхідно дотримуватися правильного заповнення реквізитів «Призначення платежу» платіжних документів з використанням кодів видів сплати з урахуванням вимог наказу Мінфіну від 24.07.2015 №666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у paзi сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного вiдшкoдyвaння податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів» (далі - наказ №666).

Протидія корупції в органах ДФС України

Одним із важливих аспектів сучасної державної правової політики в Україні є реформування системи запобігання і протидії корупції. Досягнення успіху у цьому процесі є передумовою для формування у суспільстві довіри до влади, зростання економічного потенціалу держави, покращення добробуту громадян України.
Корупція – багатоаспектне соціально – економічне, політичне, правове та морально-етичне явище, яке складається з цілого комплексу протиправних дій і неетичних вчинків та завдає істотної шкоди нормальному функціонуванню моральних та правових відносин у суспільстві й державі.
Удосконалення антикорупційного законодавства України, утворення нових антикорупційних інституцій зумовило останнім часом докорінні зміни національної системи запобігання та протидії корупції.
Кам’янське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що правові та організаційні засади функціонування системи запобігання корупції в Україні визначені Законом України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 за № 1700-VII, що набув чинності 24 квітня 2015 року (далі – Закон). Закон покликаний сприяти запобіганню корупції через застосування превентивних антикорупційних механізмів, виявленню корупційних правопорушень та усунення їх наслідків.
Відповідно до статті 65 Закону за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень особи, уповноважені на виконання функцій держави, притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку.
Окремо необхідно зазначити, що у Кримінальному кодексі України визначено також відповідальність за пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди службовій особі (стаття 369). Тобто особа, яка пропонує, надає, обіцяє неправомірну вигоду, також несе кримінальну відповідальність.
Запобігання проявам корупції є одним з найвідповідальніших напрямів в діяльності органів Державної фіскальної служби України, а запорука успіху у боротьбі з корупцією - це прозорість та відкритість.
Кам’янське управління нагадує, що сервіс «Пульс», який покликаний подолати корупцію в лавах відомства, ліквідувати перешкоди, що заважають здійснювати підприємницьку діяльність, усунути складнощі у спілкуванні із посадовими особами. Залишити інформацію щодо неправомірних дій та бездіяльності працівників органів ДФС та інших питань можна зателефонувавши до Контакт-центру ДФС за номером 0800-501-007 та обравши відповідний напрямок у меню інтерактивного голосового автовідповідача (4 – для залишення інформації на сервіс «Пульс»).

Викрито директора брокерської компанії, який вимагав гроші за сприяння у пришвидшенні процедури розмитнення авто з єврономерами

Працівниками відділу оперативного забезпечення територіальних органів ДФС західних регіонів України ГУВБ ДФС спільно з працівниками Управління захисту економіки в Івано-Франківській області Нацполіції в рамках супроводження кримінального провадження задокументовано факт отримання неправомірної вигоди директором одного з підприємств. Компанія надає брокерські послуги і її директор систематично вимагав неправомірну вигоду від громадян України за сприяння у пришвидшенні процедури розмитнення транспортних засобів на європейській реєстрації в зоні діяльності Івано-Франківської митниці ДФС.
У результаті проведених оперативних заходів директора підприємства викрито «на гарячому» під час одержання чергового траншу неправомірної вигоди в сумі 600 доларів США. Загальна сума хабара мала б складати 1100 доларів США.
У ході проведення обшуку на робочому місці в директора вилучено грошові кошти в розмірі 2670 доларів США, 390 Євро, 43130 гривень, чорнові записи та інші речові докази.

Волинські митники на посту Ягодин вилучили вантажний автомобіль, який намагалися ввезти під виглядом легкового

Волинські митники на посту Ягодин вилучили у громадянина автомобіль MITSUBISHIL400, 2002 року випуску, оціночною вартістю майже 110 тисяч гривень.
Мешканець Рівненщини заявив авто у режим «імпорт» зі свідоцтвом про попередню реєстрацію у Швейцарській Конфедерації. Відповідно до поданих чоловіком документів вказувалась приналежність цього транспортного засобу до пасажирських. Відтак громадянин претендував на випуск автомобіля у вільний обіг.
З метою перевірки автентичності поданого до митного контролю свідоцтва посадові особи управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії направили запит до Управління водного та дорожнього транспорту Швейцарської Конфедерації. Згідно з оперативно отриманою інформацією, у країні реєстрації цей транспортний засіб завжди використовувався як вантажний і йому не дозволялося пасажирських перевезень.
На вимогу митників імпортер авто зрештою зізнався і пред’явив оригінальне свідоцтво про реєстрацію MITSUBISHIL400, яке повністю збігалося з копією, наданою швейцарськими уповноваженими органами. На порушення чоловік пішов свідомо, заздалегідь знаючи, що на вантажні транспортні засоби встановлені обмеження щодо відповідності екологічним нормам «Євро 5».
За подання до митного контролю неправдивих відомостей за документом, отриманим незаконним шляхом, громадянину загрожує відповідальність за ст. 483 Митного Кодексу України. Чоловіку доведеться сплатити штраф у розмірі 100 відсотків вартості авто. Транспортний засіб підлягає конфіскації за рішенням суду.

У міждержавному пункті пропуску «Вільча» вилучено валютні цінності в еквіваленті 1,6 млн гривень

За результатами проведених аналітично-пошукових заходів працівниками Житомирської митниці ДФС спільно з працівниками Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України зафіксовано спробу незаконного переміщення іноземної валюти.
Під час проведення переогляду транспортного засобу марки «MAN», яким керував громадянин Республіки Білорусь, виявлено в конструктивних порожнинах кабіни водія 58100 доларів США та 162 500 рублів Російської Федерації.
За вказаним фактом складено протокол про порушення митних правил за ознаками адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України. Приховану від митного контролю готівку вилучено.

Одеські митники упередили випуск у вільний обіг партії контрафактних запчастин до автомобілів «TOYOTA» вартістю понад 12,2 млн грн

Контейнер з автозапчастинами надійшов на адресу одного із українських підприємств.
Під час митного огляду з’ясувалося, що в контейнері переміщуються товари, які заявлені до митного контролю як автозапчастини марки «TOYOTA».
Ця марка за заявою її власника внесена ДФС до митного реєстру об’єктів права інтелектуальної власності.
Через можливе порушення інтересів правовласника у порядку статті 399 Митного кодексу України митне оформлення було призупинено та направлено відповідне повідомлення повноваженому представнику компанії «TOYOTA».
Саме він після ретельного огляду запчастин дійшов висновку, що вони не вироблялись компанією, а їх використання може завдати шкоди транспортному засобу.
Слід зазначити, що зовнішній вигляд пакування виявлених запчастин був дуже схожий з оригінальною продукцією «TOYOTA».
Лише завдяки використанню спеціальних засобів ідентифікації та поглибленому аналізу технічної інформації, закодованої в маркуванні спеціалістами компанії «TOYOTA», експерт зміг довести контрафактність товару.
За його словами, з огляду на зовнішню схожість, у пересічного споживача сумнівів щодо оригінальності запчастин не було б. Натомість гарантовано виникали б поламки та технічні проблеми при експлуатації автомобіля.
За виявленим фактом складено протокол про порушення митних правил за ознаками ст. 476 Митного кодексу України. Автозапчастини вартістю понад 12,2 млн грн, подальшу долю яких вирішить суд, тимчасово вилучені.
Експерти радять власникам автомобілів, які не хочуть потрапити на гачок виробників контрафакту, купувати запчастини лише у постачальників, що мають сертифікацію виробників.

Кам’янське управління
ГУ ДФС у Дніпропетровській області
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор